Home » Natură » Terra in agonie

Terra in agonie

Publicat: 23.08.2007
Pamantul nu este o mostenire pe care am primit-o de la strabuni ci o datorie pe care o avem fata de copiii nostri. Asa spuneau si credeau vechii indieni ai continentului american. Pamantul, datoria pe care o avem de platit, se schimba. Suntem noi vinovati? Si daca da, in ce masura?

„Schimbarile survenite in ultima vreme in clima terestra sunt responsabile de raspandirea astazi, mai mult ca oricand, a maladiilor ucigase” – este un citat din presa. Si in aceasta chestiune oamenii de stiinta au o alta opinie: modificarile temperaturii medii la suprafata Pamantului nu reprezinta un vector al raspandirii bolilor; responsabile de aceasta incontestabila realitate sunt: urbanizarea fortata, fara a dispune de infrastructura adecvata, migratiile masive ale populatiei, cresterea rezistentei organismului uman la medicamente, esecul programelor de starpire a insectelor care „transporta” boli transmisibile.

13 raspunsuri corecte despre clima
Cum ramane atunci cu asertiunea conform careia ne sinucidem si luam si Pamantul cu noi continuand sa ardem combustibili fosili (proces in urma caruia rezulta cantitati insemnate de bioxid de carbon si alte gaze responsabile de efectul de sera)? Pe acest subiect s-au facut nenumarate speculatii, care mai de care mai spectaculoase. Desigur, nu poate fi negata existenta unor „insule termice” localizate in regiunile puternic industrializate si, in consecinta, poluate – acestea, insa, nu au, la ora actuala, un efect asupra schimbarilor globale de clima. Altfel spus, Pamantul inca ne mai suporta asa cum suntem si cu toate cele ce si cum facem.

Problema poluarii mediului ar trebui minimalizata? Nici vorba. Reducerea acesteia este o datorie si o responsabilitate pe care toate natiunile, in special cele puternic dezvoltate, ar trebui sa si le asume. Dar nici nu este cazul sa bocim in fata televizorului sau citind ziarul cand vedem/citim despre felul in care, iata, sfarsitul lumii este din ce in ce mai aproape si noi suntem resposabili de acest lucru fiindca ambalam excesiv motorul masinii in diminetile friguroase (chiar daca din ce in ce mai friguroase) de iarna.

Sa ne intoarcem la cei care stiu. La oamenii de stiinta. Sesizand psihoza construita si intretinuta de mass media pe tema incalzirii globale, cercetatorii de la George C. Marshall Institute (SUA) au „comis” o serie de raspunsuri. Intrebarile le-au extras din angoasa generalizata provocata de „iminenta sufocarii vietii pe planeta”. Iata-le:

1. Ce este efectul de sera? Efectul de sera este un fenomen absolut indispensabil vietii pe Pamant.
2. Care va fi efectul cresterii emisiilor de bioxid de carbon rezultat in urma activitatilor umane asupra vietii pe Pamant? Nu se cunoaste raspunsul la aceasta intrebare.
3. Cresterea inregistrata de temperatura medie pe Pamant, in ultimii 100 de ani, este determinata de cresterea, in aceeasi perioada, a emisiilor de bioxid de carbon rezultate in urma activitatilor umane? Nu.
4. Care este corelatia intre cresterea concentratiei de bioxid de carbon in atmosfera si incalzirea globala? Nu poate fi demonstrata nici o corelatie de cand sunt disponibile informatii credibile.
5. A crescut temperatura medie pe Pamant in ultimii 20 de ani? Da, cu 0,050 Celsius la fiecare 10 ani.
6. Cat de precise sunt masuratorile de temperatura la nivelul Pamantului? Cele efectuate de sateliti sunt foarte precise. Cele efectuate de statiile aflate la sol au mai putina acuratete.
7. Cat de mult poate varia, in mod natural, clima pe Pamant? Schimbarile naturale ale climei se pot produce rapid si cu valori consistente.
8. Ce influenta are activitatea solara in schimbarile de clima? La ora actuala, aceasta chestiune este studiata cu mare atentie. Desi nu se poate oferi un raspuns ferm, se pare ca activitatea solara are o influenta semnificativa asupra schimbarilor de clima.
9. Simularile pe calculator pot elabora un scenariu al evolutiei climei pe Pamant? Nu.
10. Cat de mult va creste temperatura medie pe Pamant daca evolutia emisiei de bioxid de carbon rezultat din activitatile umane va pastra, in urmatorii 100 de ani, ritmul actual? Este imposibil de raspuns.
11. Fenomenul de incalzire globala este responsabil de frecventa din ce in ce mai mare a furtunilor violente? Este foarte putin probabil. 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase