Home » Natură » Giganţii pădurilor îngheţate: urşii nordului

Giganţii pădurilor îngheţate: urşii nordului

Publicat: 24.10.2011
Cu o lungime a corpului ce depăşeşte 3,50 metri şi o greutate de peste 700 de kilograme la masculii adulţi, urşii din insula Kodiak şi de pe întinsele ţinuturi ale peninsulei Kamceatka sunt cei mai mari urşi bruni actuali, unicul lor rival serios fiind ursul polar, mai bine cunoscut oamenilor.

FACTS


Dragoste si moarte

Timothy Treadwell, poreclit Grizzly Man, a fost un impatimit dupa ursi, a trait langa ei in salbaticie (cel mai mult vreme de 2 ani neintrerupt), i-a studiat, i-a iubit, s-a luptat in aceeasi masura cu braconierii si cu autoritatile pentru protectia lor… si a murit alaturi de prietena sa, Annie Huguard, in octombrie 2003, ucis de o ursoaica in Parcul National Katmai din Alaska. Fundatia Grizzly People infiintata de Timothy este insa activa si in ziua de astazi si se ocupa, in continuare, de protectia naturii din zona. Robert de Niro si Leonardo di Caprio, alaturi de numeroase alte vedete hollywoodiene, se numara printer sustinatorii fundatiei.

In 2004 a aparut un film despre viata si activitatea lui Timothy Treadwell, Grizzly Man, pelicula care a castigat Festivalul de Film de la Sundance. Subiectul ei (viata lui Treadwell, adica aceea a unui tanar drogat, blazat si pesimist care isi gaseste linistea si fericirea in traiul alaturi de un grup de ursi grizzly) a impresionat profund atat criticii, cat si spectatorii.

Daca povestea lui Treadwell este rupta din realitate, succesul nebunului blond care a trait printre ursi venind dupa moartea protagonistului, in schimb story-ul lui Bart the Bear (un urs Kodiak) si a lui Doug Seus (cel care l-a crescut si i-a fost alaturi toata viata) vine chiar de la Hollywood. Bart era un pui orfan, mama sa fiind ucisa de vanatori. Dresorul si iubitorul de animale Doug Seus l-a gasit in padure pe cand Bart era de marimea unui pantof si cantarea doar 500 de grame, l-a crescut, l-a ingrijit si l-a iubit toata viata.

Seus a infiintat organizatia Vital Ground pentru protectia ursilor tot datorita lui Bart, ursul care, intre timp, a ajuns la nu mai putin de 680 kg. Inteligenta si caracterul bland al acestor giganti l-au dus pe Bart pana si la Hollywood, el nefiind altul decat ursul pe care l-ati vazut in filmele The Edge, Legends of the Fall, Red River, On Deadly Ground, Clan of the Cave Bear, precum si in multe documentare ale National Geographic.

A reusit sa-i atraga atentia si lui Jean-Jacques Annaud, care i-a acordat fara rezerve rolul principal in multipremiatul sau film L’ours. Actori celebri precum Anthony Hopkins, Brad Pitt si Steven Seagal au lucrat fara frica la filmari alaturi de Bart si de Doug Seus. Disparitia lui Bart la 23 de ani, in 2003, le-a lasat un gol in inima tuturor celor care l-au cunoscut.


Red Panda
De zeci de ani, savantii se contrazic intre ei cand vine vorba sa-l incadreze pe panda rosu (Ailurus fulgens) intr-o familie de mamifere. Ca infatisare, seamana cu ratonii, multa vreme fiind plasat, impreuna cu acestia, in familia Procyonidae.

Studiile genetice arata insa altceva: panda rosu e inrudit cu marele panda, dar mult diferit de ceilalti ursi. Specialistii de la Institutul Smithsonian (SUA) au recurs la un compromis: „misteriosul” e incadrat in familia Ursidae, dar nu laolalta cu toti ursii, ci intr-o subfamilie aparte.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase