Home » Sporturi » Pamantul vazut din balon

Pamantul vazut din balon

Publicat: 09.03.2007
Locul lui de munca este nacela unui balon. Acolo si-a petrecut cea mai mare parte a vietii si de acolo a surprins lucruri carora noua, pamantenilor, de cele mai multe ori ne scapa. De vreo 20 de ani, Yann Arthus-Bertrand, membru al Académie des Beaux-Arts de l'Institut de France, este cel mai apreciat fotograf "aerian" din lume.

Misterele raului
Aproximativ 72% din suprafata Terrei este acoperita cu apa, substanta cu proprietati miraculoase. Toate religiile lumii considera apa un purificator spiritual – ritualul ablutiunii este sacru de la sikh-ismul indian, la botezul crestin. Apa inseamna in primul rand viata, iar aceasta afirmatie se poate proba la modul cel mai empiric, privind fotografia alaturata: intr-un conglomerat de nisip se naste un rau care, in doar cateva luni, isi imbraca malurile intr-o vegetatie luxurianta.

Turma de vite
Omul de stiinta suedez Carl von Linné (1707-1778) a impartit vitele in trei specii distincte: Bos taurus sau vacile europene, Bos indicus sau zebu si Bos primigenius sau bourii. Cercetatorii moderni au descoperit insa ca bourii, o specie disparuta astazi, sunt stramosii celorlalte doua specii, motiv pentru care, in prezent, in nomenclatorul de specialitate, cele trei specii sunt considerate una singura. Apropierea s-a petrecut si datorita faptului ca, de-a lungul istoriei, vacile europene (foto) s-au incrucisat cu zebu, iaci, bizoni, gauri si bantengi, nici una dintre rasele existente astazi nemaiputand fi considerata 100% pura.

Lacul de sare
Un ochi de apa care contine 4.000 de miligrame de sare la litrul de lichid (mai mult decat concentratia sarii in mari) este intemnitat endoreic de pamant si formeaza un lac de sare. Culoarea inedita a acestuia alterneaza diverse nuante de rosu. Odata format, un lac de sare este condamnat sa ramana asa pe vecie – apa sa nu se improspateaza niciodata, ci doar se evapora, lasand in urma minerale care sporesc si mai mult salinitatea.

Plaja Raiului Alb
Situat in inima Marii Bariere de Corali, la cativa kilometri de continentul australian, arhipelagul Whitsundays este un adevarat paradis tropical – ape de un albastru parca „masluit“ in Photoshop scalda verzi insulite de poveste. Insa cireasa de pe tortul celei mai cautate destinatii de vacanta din Australia este Whitehaven Beach, o intindere unica, de 9 kilometri, de nisip fin si alb.

Muzeul Guggenheim
Realizata dupa planurile celebrului arhitect american Frank O. Gehry, cladirea care gazduieste Muzeul Guggenheim din Bilbao, Spania, este una dintre cele mai nonconformiste constructii din lume. Pe 32.500 de metri patrati, bizare forme interconectate formeaza un ansamblu unic. Blocuri de calcar dreptunghiulare, intrerupte din cand in cand de pereti uriasi de sticla, se imbina surprinzator cu elemente curbate, imbracate in titan. Intreaga cladire, rupta parca dintr-un vis al lui Gaudí, este garantata sa reziste 1.000 de ani.

Highway to Hell
Desi initial au fost considerate o binecuvantare de catre cei care lupta pentru protectia mediului inconjurator, astazi autostrazile au devenit unele dintre cele mai nocive surse de poluare de pe glob. Este drept, autostrazile in sine, odata construite, nu produc mari daune mediului, dar o lege nescrisa spune ca, imediat ce apare o autostrada, o vor utiliza tot mai multe masini. Iar de aici si pana la congestiile rutiere, un fenomen devenit banal in mai toate colturile lumii, nu este decat un pas. Mic.

Craterul cel tanar
Oldoinyo Oibor (Muntele Alb, in limba masai) sau, cum este cunoscut peste tot, Kilima Njaro (Muntele Stralucitor, in graiul swahili) are trei cratere. Shira, la vest, si Mawenzi, la est, sunt cratere batrane – activitatea lor vulcanica a format Kilimanjaro asa cum il stim astazi. Cel mai inalt si mai tanar crater al vulcanului poarta numele de Kibo (5.895 m). Mezinul nu mai are nici el activitate de cateva decenii, desi inca mai pufaie din cand in cand vapori de sulf. Urcusul pana la Kibo ofera insa o priveliste deosebita: craterul are diametrul de 2 kilometri!

foto: Yann Arthus-Bertrand

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase