Un test sangvin prenatal, capabil să detecteze tumorile canceroase în corpul viitoarelor mame

07 03. 2015, 15:11

În 40 de cazuri, femeile care au făcut testul MaterniT21, conceput de compania Sequenom Inc, care analizează codul genetic al acestora şi al fetuşilor lor, au prezentat o serie de anomalii ce semnalizează de obicei prezenţa cancerului în organismul viitoarelor mame. Pentru cel puţin 26 dintre acele femei, testul în cauză s-a dovedit – prin analize ulterioare – a fi corect.

Astfel de teste, precum cel creat de compania Sequenom şi alte firme, secvenţiază codul genetic din sângele viitoarelor mame, care include atât ADN-ul mamei, cât şi ADN-ul fetusului. Detectarea din întâmplare a cancerului i-a făcut pe cercetători să afirme că anumite tipuri de cancer ar putea fi diagnosticate prin intermediul unor teste non-invazive, întrucât tumorile îşi „trimit” ADN-ul în fluxul sangvin.

Eunice Lee, un medic anestezist din San Francisco, a fost una dintre aceste femei. Ea spune că aştepta ca rezultatele analizelor sale, efectuate în perioada în care era însărcinată, să fie normale. În schimb, testul conceput de Sequenom a oferit rezultate care au determinat-o să îşi facă analize pentru detectarea cancerului. După un RMN complet, medicii au descoperit o tumoare uriaşă în zona colonului, pe care au extirpat-o în perioada în care pacienta era însărcinată în 15 săptămâni.

Reprezentanţii companiei Sequenom spun că testul MaterniT21 nu a oferit niciun rezultat pozitiv fals în ceea ce priveşte analiza anticancer.

Sursa: Mediafax