Prima pagină Stiinta

Cel mai mare mit legat de baterii a fost demontat. De ce nu este bine să le aruncaţi când nu mai sunt bune

Redactia Descopera.ro | 04.11.2015 | ● Vizualizări: 12625

Cercetătorii Universităţii Princeton le recomandă consumatorilor să nu arunce la gunoi bateriile vechi de prin casă, deoarece pot fi de folos.

"Testul ricoşeului nu poate stabili dacă o bateriei este "moartă" sau nu, ci îţi spune doar dacă este nouă sau nu", a declarat Daniel Steingart, profesor de inginerie mecanică şi aerospaţială în cadrul Andlinger Center for Energy and the Environment, citat de princeton.edu. Testul sugerează că bateriile noi ricoşează foarte puţin, atunci când sunt scăpate de la foarte mică înălţime, pe o suprafaţă plată, în timp ce bateriile consumate ricoşează mai sus şi de cele mai multe ori nu îşi păstrează echilibrul. Înălţimea acestui salt creşte pe măsură ce bateriile se descarcă şi acest lucru a dus la concluzia utilităţii testului, scrie princeton.edu.

Cum poţi verifica dacă o baterie MAI POATE FI FOLOSITĂ, înainte să o arunci la gunoi. Nu ai nevoie de instrumente de măsurare

"În urmă cu un an, un amic de al meu, care ştie unde lucrez, mi-a trimis acest clip şi m-a întrebat ce părere am", a declarat Steingart. "Aveam mai multe baterii pe birou şi am decis să încerc. Experimentul nu are niciun temei ştiinţific".

Steingart a fost intrigat de experimentul ricoşeului bateriilor "descărcate". Cercetătorii au pus la cale un experiment rapid, în care au aruncat o baterie obişnuită printr-un tub de plexiglas şi au folosit un microfon de PC pentru a înregistra zgomotul căderii. Aceştia au folosit timpul dintre sărituri pentru a determina înălţimea fiecăreia.

În alt test, au fost analizate materialele folosite la fabricarea bateriilor alcaline, iar echipa a obţinut date prin scanarea X-ray a bateriilor.

Citeşte aici continuarea!

 

Tag-uri: refuz | baterie | cercetatori | test