Cercetătorii susţin că mai bine de 70% dintre pacienţii care au fost trataţi cu Keytruda au trăit pentru un an, faţă de 58% din pacienţii care au folosit tratamentul curent.
„Este foarte important ca acest nou medicament să funcţioneze mai bine. Să arate o îmbunătăţire atât de semnificativă este extraordinar”, a mai spus cercetătorul australian.
Keytruda funcţionează prin legarea proteinei cunoscute ca PD-1 care permite sistemului imunitar al corpului să detecteze celulele canceroase şi să le distrugă. Acest medicament a fost testat alături de o altă imonoterapie numită Yervoy, care reprezintă tratamentul curent folosit în cazul melanomului.
Sursă: YouTube
Testele au fost făcute pe 834 de pacienţi din 16 ţări al căror melanom s-a răspândit pe mai mult de o parte a corpului. Un grup de pacienţi a primit Keytruda la fiecare două săptămâni, altul la fiecare trei săptămâni şi un grup final a fost tratat cu clasicul Yervoy.
Sursă: YouTube
Starea pacienţilor a fost analizată din nou un an mai târziu, iar 74% dintre cei care au primit Keytruda la fiecare două săptămâni şi 68% dintre cei care au luat medicamentul la fiecare trei săptămâni trăiau în continuare. Spre comparaţie, 58% dintre cei care au luat Yervoy mai trăiau după un an.
Graţie acestor rezultate, Keytruda a fost considerat un tratament viabil pentru pacienţii care au forme avansate de melanom. În Statele Unite acest medicament a fost aprobat deja ca alternativă la Yervoy.
Cercetătorii vor acum să afle de ce aproape 30% dintre pacienţi nu au răspuns la tratamentul cu Keytruda.