Home » Știință » Visul celebrului astrofizician Carl Sagan ar putea deveni realitate. O campanie pentru construirea unei nave spaţiale cu pânze solare a fost lansată pe Kickstarter – VIDEO

Visul celebrului astrofizician Carl Sagan ar putea deveni realitate. O campanie pentru construirea unei nave spaţiale cu pânze solare a fost lansată pe Kickstarter – VIDEO

Publicat: 13.05.2015
Una din cele mai eficiente şi ieftine modalităţi de a călători în spaţiu este prin intermediul unei vele solare.

Ideea a fost avansată şi popularizată de astronomul şi astrofiziacianul Carl Sagan. Acum, vedeta tv şi directorul executiv al organizaţiei The Planetary Society (care îl are printre co-fondatori pe Sagan), Bill Nye, a lansat o campanie pe Kickstarter pentru a strânge fondurile necesare construirii unei nave cu vele solare.

Pentru a demara proiectul LightSail sunt necesari cel puţin 200.000 de dolari. Echipa vrea să demonstreze că pânzele solare reprezintă o modalitate eficientă de propulsie pentru navele spaţiale.

În cazul în care campania de strângere de fonduri se încheie cu succes, nava va ajunge în spaţiu în 2015, iar primul zbor va fi efectuat în 2016.

Până acum, LightSail a strâns peste 100.000 de dolari şi mai sunt 44 de zile până când campania va fi închisă.

Velele solare se bazează pe presiunea exercitată de lumină (de fotoni) pe oglinzi ultrasubţiri. Testele de laborator au arătat că tehnologia este funcţională. Pentru a fi eficientă şi atinge, în timp, viteze foarte mari, o navă propulsată astfel are nevoie de un impuls iniţial consistent. Acest lucru se poate dacă nava este dusă în apropiera soarelului, lucru destul de periculos. Apare însă o altă problemă: oprirea navei la destinaţie. Acest lucru se poate realiza spre exemplu cu un motor convenţional a cărei rază să fie orientată în faţa navei.

Primul vehicul funcţional care folosea o velă solară a fost construit de ruşi. Nu a reuşit însă fie dus în spaţiu din cauza unei defecţiuni a rachetei purtătoare. 

Alte tehnologii existente şi teoretice pentru propulsia navelor în cosmos

Motoare cu reacţie (existente). Sunt folosite pe rachetele spaţiale actuale. Un motor cu reacţie realizează propulsia prin expedierea de masă de reacţie, conform celei de-a treia legi a mişcării a lui Newton: când un corp acţionează asupra altui corp cu o forţă (numită forţă de acţiune), cel de-al doilea corp acţionează şi el asupra primului cu o forţă  (numită forţa de reacţiune) de aceeaşi mărime şi de aceeaşi direcţie, dar de sens contrar. Acest principiu este cunoscut şi sub numele de principiul acţiunii şi reacţiunii. Un exemplu de motor cu reacţie este cel folosit la rachetele care duc echipamente în spaţiu. Eficienţa lor este însă foarte mică. Combustibilul este consumat rapid.

Rachete cu antimaterie (teoretice). O astfel de rachetă ar avea o energie şi un impuls mai mare decât orice alt tip de rachetă. Însă, pentru asta avem nevoie de antimaterie (care se anulează reciproc cu materia generând cantităţi uriaşe de energie), despre care se spune că este cea mai costisitoare substanţa din univers. Se estimează că un singur gram de pozitroni ar costa 25 de miliarde de dolari, iar un gram de antihidrogen 62,5 trilioane de dolari, mai mult decât toţi banii existenţi în lume. Şi un astfel de propulsor ar putea atinge viteze apropiate de cea a luminii.

Citeşte articolul integral pe gandul.info

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase