Home » Știință » Care este cel mai puternic sunet care poate exista, potrivit ştiinţei – VIDEO

Care este cel mai puternic sunet care poate exista, potrivit ştiinţei – VIDEO

Publicat: 19.05.2015
Care este cel mai puternic sunet care poate exista, potrivit ştiinţei – VIDEO
O problemă la care nu se gândeşte nimeni atunci când vine vorba despre teleportare este sunetul pe care aceasta la produce. Aerul care ar umple spaţiul gol ar colapsa cu o asemenea forţă încât ar putea sparge timpanul unei persoane din apropiere şi i-ar putea provoca greaţă, spun oamenii de ştiinţă.

Undele sonore sunt mecanice. Au nevoie de un mediu prin care să călătorească. Când vorbim, unda sonoră arcuieşte aerul şi creează zone cu presiune mai mare, dar şi mai mică. Atunci când vorbim despre cât de tare este un sunet, vorbim în realitate despre intensitatea acelei presiuni. Cu cât sunetul este mai tare, cu atât unda este mai intensă.

Undele sonore pornesc de la o sursă şi se resfrâng spre exterior sub forma unei sfere. La fel cum un balon de gumă devine mai subţire pe măsură ce este umflat mai mult, cu cât suntem mai departe de sursa unui sunet, cu atât resimţim o presiune mai mică pe o anumită zonă a sferei sunetului.

Cea mai mică unde de presiune creată de un sunet pe care putem să-l auzim ne vibrează timpanul mai puţin decât lăţimea unei molecule de oxigen, însă putem să auzim confortabil sunete chiar şi de un miliard de ori mai puternice.

Pentru a măsura sunetul folosim decibelii, unitate exponenţială de măsură. Spre exemplu, 30 de decibeli sunt de 1.000 de ori mai intenşi decât 10 decibeli (10 la puterea a treia). Durerea apare atunci când sunetul are peste 130 de decibeli. Traficul de pe o autostradă aglomerată este de circa 90 de decibeli. Focurile de armă pot avea peste 130 de decibeli.

În 1883, pe Insula Krakatoa din sudul Oceanului Pacific a avut loc o explozie vulcanică de lavă, foc şi gaze. În atmosferă s-a eliberat o forţă mai puternică decât cea creată de cea mai periculoasă armă nucleară detonată vreodată. Explozia a fost atât de puternică încât a spart timpanele oamenilor aflaţi pe o rază de 65 de kilometri.

Există însă o limită a intensităţii unui sunet. După un anumit punct, mai exact 194 de decibeli, undele se mişcă mai repede decât viteza sunetului şi se transformă într-o undă de şoc. Acest lucru este des întâlnit în cazul decolării rachetelor spaţiale. NASA toarnă cantităţi mari de apă pe rampa de lansare. Asta pentru că presiunea undelor sonore este atât de ridicată încât poate incendia racheta,

Sursă: Science Alert

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase