Home » Știință » Aceste dispozitive le-ar putea salva viaţa celor care suferă de epilepsie sau de aritmii

Aceste dispozitive le-ar putea salva viaţa celor care suferă de epilepsie sau de aritmii

Aceste dispozitive le-ar putea salva viaţa celor care suferă de epilepsie sau de aritmii
Publicat: 10.06.2015
Oamenii de ştiinţă au dezvoltat dispozitive electronice elastice, care se pot arcui cu uşurinţă şi care sunt atât de subţiri încât pot fi inserate într-un ac de siringă cu diametrul de 0,1 milimetri, iar apoi injectate în ţesut viu.

La o oră după ce au fost introduse în creierul unor şoareci, aceste dispozitive s-au desfăcut şi au început să monitorizeze activitatea biologică a rozătoarelor.

Electronicele flexibile, implantabile ar face posibilă monitorizarea continuă a funcţiilor biologice de pe suprafaţa unor structuri care nu sunt plate, cum ar fi cavităţile. Cu ajutorul lor s-ar putea interveni în cazul multor afecţiuni. Spre exemplu, ar putea fi monitorizate semnalele electrofiziologice ale epilepsiei sau ale aritmiilor cardiace.

Cercetările anterioare au arătat că dispozitive similare pot fi implantate chirurgical, însă, până acum nu a fost posibil să fie controlată cu precizie amplasarea lor în zone ţintă ale corpului într-un mod care să nu fie invaziv.

Acum, o echipă de savanţi americani şi chinezi au dezvoltat dispozitive electronice în formă de plasă, făcute dintr-o combinaţie de polimer şi metal. Odată rulate şi introduse într-un ac, acestea pot fi inserate în regiuni specifice ale ţesutului viu. Odată introduse, acestea se deschid la 80% din dimensiunea anterioară, însă acest lucru nu le afectează funcţionarea.

Sursă: IFLScience

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase