Aceştia lucrează la dezvoltarea unei metode de contracepţie care să aibă efecte pe termen lung şi să nu necesite o intervenţie chirurgicală.
Se doreşte astfel „dezvoltarea unor metode adiţionale sigure, eficiente, acceptabile şi accesibile de contracepţie permanente sau cu efect îndelungat care să satisfacă nevoia femeilor care au ajuns să aibă familia dorită şi nu îşi doresc să rămână din nou însărcinate”.
Aceasta este o veste bună pentru femeile care născut deja câţi copii şi-au dorit şi acum nu mai vor să mai ia pastile contraceptive sau să folosească prezervative până când ajung la menopauză şi nici nu îşi doresc să le ceară partenerilor să facă o vasectomie.
Iniţiativa a fost întâmpinată însă cu critici din partea unor organizaţiii pe motiv că astfel de metode de contracepţie ar putea fi folosite pentru a hotârî cine se reproduce şi cine nu.
Jeffrey Jensen, ginecologul care conduce această cercetare testează în momentul de faţă o spumă folosită în prezent în tratarea varicelor care ar putea avea şi un efect contraceptiv pe termen lung. Până în momentul de faţă, rezultatele analizelor sunt promiţătoare.
Aceasta nu este singura metodă de contracepţie pe termen lung pe care Bill şi Melinda Gates au susţinut-o financiar. Anul trecut, fundaţia lor a anunţat că va oferi 6,7 milioane de dolari unei companii din domeniul tehnologiei pentru a dezvolta un implant contraceptiv controlat de la distanţă. Implantul poate funcţiona timp de 16 ani şi poate să pornească sau să stopeze eliberarea hormonilor cu efect contraceptiv. Acesta ar urma să ajungă pe piaţă în anul 2018.