Home » Știință » Cum arată prima hologramă ce poate fi atinsă – VIDEO

Cum arată prima hologramă ce poate fi atinsă – VIDEO

Cum arată prima hologramă ce poate fi atinsă – VIDEO
Publicat: 02.07.2015
Un om de ştiinţă apasă un buton. Ca prin magie apare o imagine mică, a unei zâne, suspendată în aer. Cercetătorul întinde mâna să atingă figura plutitoare. Are o suprafaţă aspră, ca şmirghelul.

O echipă de cercetători condusă de Yoichi Ochiai a folosit lasere, lentile şi oglinzi pentru a crea holograme suspendate ce pot fi atinse. Tehnologia implică posibilitatea trecerii hologramelor de la suprafeţe bidimensionale la lumea tridimensională. Mai mult, având în vedere că pot fi atinse, hologramele devin interactive: când atingi o inimă, aceasta se rupe, iar când atingi o căsuţă, apare o bifă.

Aceste holograme au fost create cu ajutorul unui laser care emite flash-uri de lumină de lungimea unei femtosecunde (a mia bilioană parte dintr-o secundă). Laserul este orientat pe o regiune de molecule de aer, oferindu-le suficientă energie pentru ionizarea care emite lumină. Această concentraţie mixtă de particule încărcate pozitiv şi negativ se numeşte plasmă. Când pielea umană intră în contact cu plasma, simte holograma datorită vibraţiilor moleculelor de aer energizate. Ochiais spune că este o senzaţie similară cu cea a atingerii unui şmirghel, în timp ce alţi cercetătorii o descriu ca fiind similară unui şoc static.

Holograma poate fi programată să se modifice când este atinsă. Atingerile sunt înregistrate cu ajutorul unei camere poziţionată sub hologramă. Informaţia ajunge la un computer care schimbă imaginea hologramei.

Sursă: IFLScience

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase