Home » Știință » Mii de specii de bacterii se adăpostesc în locuinţele noastre

Mii de specii de bacterii se adăpostesc în locuinţele noastre

Mii de specii de bacterii se adăpostesc în locuinţele noastre
Publicat: 27.08.2015
Praful din locuinţele noastre conţine în medie peste 9.000 de specii diferite de microbi, este rezultatul unui studiu american.

Oamenii de ştiinţă din cadrul Universităţii din Colorado, SUA, au descoperit că locuinţele adăpostesc în jur de 2.000 de specii diferite de fungi, cei mai întâlniţi fiind Aspergillus, Penicillium, Alternaria şi Fusarium.

Majoritatea fungilor provin de afară. „Ei intră în casă prin intermediul hainelor noastre, prin ferestrele sau prin uşile deschise”, afirmă doctorul Noah Fierer, şeful echipei de cercetări

Cercetătorii au descoperit şi circa 7.000 de varietăţi de bacterii care trăiesc în locuinţele oamenilor. Unele precum Stafilococul şi Streptococil au fost frecvent asociate cu pielea umană. Altele, cum ar fi Bacteroides şi Faecalibacterium, au fost legate de materiile fecale.

Bacteriile fungice, potrivit rezultatelor cercetărilor, sunt mai des întâlnite în casele locuite de femei.

Aducerea animalelor de companie în casă are ca rezultat înmulţirea bacteriilor.

„A fost surprinzator pentru noi să constatăm că au o astfel de influenţă puternică, mai puternică decât orice alt factor, mai puternică decât zona în care este situată casa ta sau designului ei, de exemplu”, afirmă doctorul Noah Fierer.

Deşi studiul a fost efectuat în Statele Unite ale Americii, doctorul este convins că rezultatele lui ar putea fi relevante pentru alte părţi ale lumii.

Noah Fierer a mai declarat că majoritatea bacteriilor sunt inofensive, iar unele ar putea fi chiar benefice.

Cercetătorii vor să afle, însă, în continuare cum toţi aceşti microbi din casă pot afecta sănătatea oamenilor.

Sursa: BBC

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase