Home » Știință » O ”oază” descoperită în adâncurile unui lac îngheţat din Antarctica dezvăluie detalii neştiute despre viaţa pe pământ

O ”oază” descoperită în adâncurile unui lac îngheţat din Antarctica dezvăluie detalii neştiute despre viaţa pe pământ

O ”oază” descoperită în adâncurile unui lac îngheţat din Antarctica dezvăluie detalii neştiute despre viaţa pe pământ
Publicat: 13.09.2015
O mică "oază" de oxigen a fost descoperită în adâncurile unui lac îngheţat din Antarctica, oferind o fereastră spre modul în care arăta viaţa pe Pământ înainte ca oxigenul să ajungă în atmosferă, conform unui material publicat de Live Science.

 Atmosfera Pământului aproape că nu conţinea deloc oxigen până acum aproximativ 2,4 miliarde de ani, când masa de bacterii capabile de fotosinteză care forma biosfera a început să pompeze oxigen în atmosferă, ca produs secundar al reacţiei prin care transformau lumina solară în energie.

„Marele eveniment de oxidare” reprezintă punctul de la care oxigenul a fost răspândit pe scară largă în atmosfera terestră, însă bacteriile capabile de fotosinteză care au generat acest oxigen au apărut şi s-au răspândit pe Pământ cu cel puţin 500 de milioane de ani mai devreme. Cu toate acestea, detaliile acestei tranziţii de la o atmosferă săracă în oxigen la una bogată în acest gaz rămân necunoscute.

O posibilitate ar fi ca în urmă cu 2,8 miliarde de ani oxigenul să fi existat în concentraţii mai mari în anumite regiuni, cu milioane de ani înainte de a se răspândi pe întregul glob. Dacă această ipoteză este corectă, atunci aceste „pungi” de oxigen ar fi arătat probabil precum „oaza” de oxigen descoperită în Antarctica.

Coordonatoare acestui studiu, geologul Dawn Sumner, de la Universitatea California din Davis, şi colegii săi au descoperit această „oază” de oxigen din întâmplare. Echipa făcea o serie de scufundări în lacul Fryxell, un lac îngheţat la suprafaţă, cu lungimea de 4,5 kilometri, aflat în McMurdo Dry Valleys din Antarctica. Lacul Fryxell are un strat bogat în oxigen în partea sa superioară, acolo unde ajunge lumina solară, dar este aproape complet lipsit de oxigen în adâncuri.

Unul dintre membrii echipei de ştiinţă, Ian Hawes, cercetător la Universitatea din Canterbury, se scufundase alături de Tyler Mackey, student la Universitatea California din Davis şi a observat colonii de cianobacterii verzi, organisme care supravieţuiesc prin fotosinteză. Ei au descoperit că aceste bacterii au generat o pătură de oxigen cu grosimea de 2 milimetri în apa săracă în oxigen.

Astfel, acest lac antarctic se poate dovedi un excelent laborator natural pentru a studia modul în care organismele primitive au generat oxigen prin fotosinteză, transformând atmosfera planetei noastre într-una respirabilă.

Sursa: Agerpres

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase