Soluţia genială pentru stocarea energiei regenerabile. VIDEO

25 11. 2015, 12:00
Compania canadiană Hydrostor a inventat un sistem de baloane subacvatice, aflate sub presiune, ce ar putea stoca energia regenerabilă până când este nevoie, ceea ce ar putea reduce nevoia de motorină sau gaz ca o sursă calorică alternativă.
 
Reprezentanţii companiei consideră că această soluţie ar putea conserva energia pentru un timp de două ori mai lung decât cea mai performantă baterie pe care o avem astăzi şi la un cost mult mai mic. Primul experiment a fost, deja, înfiinţat în Lacul Ontario aproape de Toronto în Canada, cu o serie de baloane stabilite la 55 de metri adâncime şi conectate la reţeaua electrică printr-o conductă.
 
„Aerul comprimat e aici de aproape 40 de ani. Găsirea locurilor pentru a stoca aerul a fost problemă. Acum, căutăm mai mult de o mie de locaţii, deoarece vom folosi presiunea hidrostatică a apei”, a declarat CEO-ul Hydrostor, Curtis VanWalleghem.
 
Materialul folosit de baloane subacvatice, cunoscute din punct de vedere tehnic drept acumulatoare, este acelaşi folosit pentru a ridica navele scufundate de pe fundul oceanului – aerul comprimat. Aerul comprimat e componenta principală a sistemului: excesul de energie este transformat în aer comprimat prin tehnologiile ce aparţin Hydrostor, în timp ce căldura generată de acest proces este stocată.
 
 
Atunci când este necesar, presiunea naturală a lacului este folosită pentru a pompa aer înapoi prin pământ, pornind o turbină şi generând electricitate. Baloane din Lacul Ontario sunt capabile de a stoca suficientă energie pentru a alimenta 330 case, iar dezvoltatorii sistemului spun că capacitatea acestora poate fi uşor extinsă.
 
„Suntem, acum, axaţi pe comercializarea acestei tehnologii la nivel global pentru a răspândi soluţia noastră ecologică de stocare a energiei spre ţările din întreaga lume. G20 vorbeşte despre reducerea nivelului de combustibili minerali până în 2050. Pentru a face acest lucru, sistemul nostru de energie electrică trebuie doar să depoziteze energia, aşa că nu vom mai avem nevoie de o cantitate atât de mare de motorină şi gaze naturale”, afirmă Curtis VanWalleghem.
 
Sursa: Science Alert