Home » Știință » Invenţia acestei fete de clasa a şaptea ar putea rezolva marea problemă a efectelor adverse la medicamente

Invenţia acestei fete de clasa a şaptea ar putea rezolva marea problemă a efectelor adverse la medicamente

Publicat: 08.08.2016
Unele medicamente au efecte adverse resimţite doar de unii consumatori. Însă aceste efecte pot fi uneori mortale.

Sofia Tomov, o elevă de clasa a şaptea, doreşte să ajute omenirea prin invenţia sa. Tomov este una dintre cele 10 finaliste ale competiţiei Discovery Education 3M Young Scientist Challenge, datorită muncii pe care a depus-o cu algoritmii computerizaţi care ar putea selecta persoanele care dezvoltă efecte adverse în cazul utilizării unor medicamente.

Tomov a declarat pentru Business Insider că inspiraţia pentru proiectul său au fost reclamele la medicamente şi efectele adverse care sunt prezentate la final. După mai multe cercetări, tânăra a descoperit că efectele adverse provenite din medicamente reprezintă a patra cea mai obişnuită cauză a morţii în Statele Unite ale Americii.

Cercetătorii au determinat că anumite mutaţii genetice sunt asociate cu reacţiile adverse ale unor medicamente.

,,Desigur, mutaţiile rezolvă doar jumătate din problemă. Medicii trebuie să ştie când pacientul are o anumită mutaţie. Aceştia trebuie să descopere o mutaţie într-un genom cu miliarde de baze,” a declarat tânăra într-un videoclip.

Aceasta a încercat să descopere un algoritm computerizat care va tria codul genetic. Tomov s-a oprit la algoritmul numit ,,Apostolico-Giancarlo”,  pe care l-a introdus pe mai multe procesoare.

Tomov a declarat că cea mai grea parte din proiect a fost construirea codului pentru algoritm.

Sursa: Bisiness Insider

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase