Home » Știință » Virusul HPV a apărut în urma escapadelor sexuale ale strămoşilor noştri

Virusul HPV a apărut în urma escapadelor sexuale ale strămoşilor noştri

Publicat: 21.10.2016
Virusul HPV a apărut în urma escapadelor sexuale ale strămoşilor noştri
Cercetătorii au descoperit că virusul HPV (Human Papilloma Virus) a fost transmis pe cale sexuală către homo sapiens după ce aceştia au întreţinut raporturi sexuale cu Neanderthalii, aproximativ acum 100.000 de ani. Contactul dintre aceştia a apărut curând după ce strămoşii noştri au părăsit Asia şi au populat Eurasia.

Oamenii de ştiinţă de la Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică din Franţa şi de la Institutul Catalan de Oncologie din Spania sunt interesaţi de studierea tulpinii cancerigene a acestui virus, numită HPV16. S-a estimat că această tulpină afectează 4% din populaţia Statelor Unite şi prezintă un risc crescut de apariţie a cancerului cervical. Ei au colectat 118 de secvenţe ale virusului din 16 subtipuri diferite,  pentru a observa evoluţia sa, apoi au utilizat un algoritm informatic pentru a analiza structura virusului şi au ajuns la concluzia că, în declanşarea acestuia, factorul genetic este crucial.

De asemenea, potrivit rezultatelor, acest virus a apărut acum aproximativ 500.000 de ani şi provine de la Neanderthali, care au difuzat virusul printre primii oameni. Mai mult, cercetătorii au estimat că aceştia aveau propriile tulpini ale acestui virus, care încă se mai regăsesc în zona Africii subsahariene, dar HPV16 a apărut doar la oamenii moderni, după ce strămoşii noştri au părăsit Africa şi s-au stabilit în Eurasia, acum între 60.000 de ani şi 100.000 de ani, împreunându-se cu populaţia de Neanderthali care se găsea acolo.

Sursa: Science Alert

Citeşte şi:

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă două doze de vaccin împotriva HPV

Papilloma Virus cauzeaza si cancer de piele

O nouă inovaţie în magazine: primul prezervativ conceput să distrugă HIV şi HPV

Veste bună pentru femeile care se tem de ginecolog. O nouă metodă prin care poate fi diagnosticat virusul HPV

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase