Home » Știință » 6 lucruri pe care probabil nu le ştiai despre sistemul imunitar

6 lucruri pe care probabil nu le ştiai despre sistemul imunitar

6 lucruri pe care probabil nu le ştiai despre sistemul imunitar
Publicat: 24.10.2016
Sistemul imunitar sau sistemul de apărare a corpului este cel care ajută organismul nostru să lupte împotriva infecţiilor şi viruşilor. Noi avem un sistem imunitar înnăscut, care nu se modifică pe parcursul vieţii şi unul dobândit, care se dezvoltă odată ce organismul a intrat in contact cu un agent patogen.

Există anumite lucruri pe care toţi oamenii ar trebui să le cunoască cu privire la această componentă a organismului nostru, scrie Gândul.

1. Sistemul imunitar trebuie sprijinit constant

Probabil că nu te gândeşti la importanta sistemului imunitar până în momentul în care ai de-a face cu un virus violent de care nu poţi scăpa. Totuşi, trebuie să ştii că această componentă a organismului tău lucrează continuu zi de zi şi te ţine departe de tot felul de afecţiuni mai mult sau mai puţin grave. Aşa cum el ne ajută pe noi, aşa trebuie să-l sprijinim şi noi. Există mai multe modalităţi prin care putem să îmbunătăţim sistemul de apărare a organismului, începând cu consumul de mere, continuând cu vaccinurile antigripale sau de altă natură şi terminând cu activităţi precum partidele de sex. 

2. Femeile sunt mai predispuse dezvoltării bolilor autoimune

Acest risc ridicat are legătură, potrivit cercetărilor efectuate de oamenii de ştiinţă, cu nivelurile ridicate de estrogen, hormonon regăsit în organismul femeilor. Acesta suprasolicită celulele componente ale sistemului imunitar şi le slăbesc puterea. Totuşi, în ciuda riscului mai ridicat de apariţie, gradul de manifestare a acestor boli în cazul femeilor este mai slab decât în cazul bărbaţilor. 

3. Instestinul este în strânsă legătură cu sistemul imunitar

Aproximativ 70% din totalul celulelor componente ale sistemului imunitar se găsesc în mucoasa tractului digestiv. Acest lucru se datorează faptului că prin intermediul tractului digestiv organismul nostru se descotoroseşte de toate toxinele dăunătoare organismului. Astfel, trebuie să ne îngrijim de sănătatea sistemului digestiv. 

4. Sexul, stresul şi odihna au un impact asupra autoapărării organismului nostru

Cercetările arată că în cazul studenţilor care fac sex o dată sau de două ori pe săptămână, procentul de imunoglobulină A din sânge este mai mare cu 30% decât în cazul celor care nu au o viaţă sexuală activă. Imunoglobulina A este o proteină din sânge care ajută organismul să lupte împotriva răcelilor.

Citeşte continuarea în Gândul!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase