Prima pagină Stiinta

Experienţele nefaste din copilărie pot afecta dezvoltarea creierului

Ana-Maria Iosif 10.27.2016 | ● Vizualizări: 1896
Sursa: Big Think     + zoom
Galerie foto (1)

Din păcate, nu toţi copiii au o copilărie confortabilă, unii dintre ei luptându-se cu sărăcia, violenţa sau cu drama de a pierde pe cineva drag de la o vârstă fragedă.

 Dr. Nadine Burke Harris a fost prima care a folosit termenul de "experienţă nefavorabilă a copilăriei" într-o conferinţă TED în luna septembrie a anului 2014. În cadrul acesteia, a explicat cum factorii care îi stresează pe copii au un impact hotărâtor asupra  dezvoltării cerebrale.

În plus, aceasta este de părere că acestea pot cauza boli ale inimii sau cancerul de plămâni.  Pe lângă afecţiunile fizice, aceştia sunt extrem de predispuşi şi la apariţia afecţiunilor psihice. Totuşi, moştenirile familiale, situaţia socială şi cea din comunitatea în care trăieşte copilul au un rol dominant în ceea ce priveşte reuşita acestora de a depăşi momentele grele sau, dimpotrivă, de a se adânci şi mai mult în suferinţa lor.

Mai mult decât atât, cercetătorii au făcut legătura între această experienţă nefavorabilă şi diabetul, menţionând că cei ai căror părinţi au cel puţin diploma de bacalaureat sunt mai puţin predispuşi către această boală decât copiii ai căror părinţi nu şi-au definitivat ciclul liceal.

Sursa: Big Think

Citeşte şi:

Creierul cel mai evoluat este si cel mai lent

S-a descoperit cel mai vechi creier uman

Vrei sa fii mai inteligent? Lectureaza texte lipsite de sens

Creierul artificial ar putea deveni real in urmatorii 10 ani