Home » Știință » Tehnologiile care vor schimba radical medicina şi industria farmaceutică

Tehnologiile care vor schimba radical medicina şi industria farmaceutică

Publicat: 05.11.2016
Tehnologiile care vor schimba radical medicina şi industria farmaceutică
Inovaţiile în domeniul medical vor transforma radical industria farmaceutică şi întreg sistemul de asistenţă medicală. Cum înlăturăm însă riscul ca numeroasele tehnologii disruptive să elimine complet comunicarea dintre medic şi pacient?

Este esenţial să se păstreze un echilibru între comunicarea interpersonală dintre medic şi pacient şi noile tehnologii, care pun tot mai mult accent pe inovaţie, scrie Ehealth.com.

Potrivit CSID, acestea sunt schimbările aduse în domeniul medical şi farmaceutic de tehnologiile disruptive:

Realitatea virtuală schimbă lumea

Cele mai evidente tehnologii disruptive care vor schimba actul medical şi industria farmaceutică sunt, desigur, realitatea augmentată şi realitatea virtuală. Dispozitivele de tipul Oculus Rift sau lentilele de contact digitale dau oamenilor acces la o altă lume. Atracţia acestor noi tehnologii este extrem de puternică, iar potenţialul pe care companiile farmaceutice îl pot exploata este uriaş.

Experienţele virtuale sunt extrem de intense şi greu de uitat, mai ales că deocamdată nu oricine le poate avea. Într-o lume suprasaturată de informaţii, experienţele puternice pe care le poate oferi realitatea virtuală sau realitatea augmentată pot schimba radical relaţia cu pacientul, păstrându-i interesul pentru anumite produse sau servicii şi fidelizându-l. Pacienţii pot experimenta astfel mult mai direct efectul unui medicament.

Teste genetice pentru tratament personalizat

Un mare avantaj în medicina viitorului îl reprezintă secvenţierea genomului pacientului. Astfel, oricine poate avea un fişier cu informaţii despre datele sale genetice, care permit medicilor să stabilească un tratament personalizat. Acesta este mult mai eficient decât unul clasic, aplicat unor milioane de oameni, pentru că diferenţele genetice şi metabolice sunt foarte mari.

În prezent, testele genetice sunt destul de scumpe, dar preţul începe să scadă şi în scurt timp oricine va putea cere o secvenţiere genetică înainte de a primi tratament. Acest lucru va revoluţiona modul în care medicamentele sunt prescrise, iar companiile farmaceutice trebuie să fie pregătite să se adapteze la schimbare, oferind soluţii personalizate pentru fiecare pacient în parte.

Senzorii oferă informaţii despre pacient

Nu mai este o noutate folosirea de dispozitive care măsoară funcţiile corpului, oferă date importante despre metabolismul pacientului şi îi ajută astfel pe medici să stabilească un diagnostic corect. Senzorii sunt folosiţi şi în testele clinice realizate de companiile farmaceutice, când totul depinde de modul în care aceste date despre pacienţi sunt colectate şi interpretate.

Biotehnologia „do it yourself”

Progresul tehnologiei permite oricui să facă experimente, să cerceteze şi să vină cu inovaţii în domeniul medical. În viitor, tratamentele nu vor fi concepute doar de marile companii farmaceutice. Intrăm în epoca „cetăţenilor cercetători”.

Un exemplu în acest sens este Jack Andraka, un tânăr de numai 15 ani care a inventat singur un test eficient pentru cancerul de pancreas. Desigur, trebuie menţinute standardele de etică şi siguranţă, însă companiile farmaceutice nu trebuie să ignore potenţialul acestor pasionaţi de medicină, care pot ajunge pe cont propriu să facă descoperiri revoluţionare.

Citeşte continuarea în CSID!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase