NASA a rezolvat unul dintre cele mai vechi mistere ale Soarelui, vechi de 70 de ani

13 12. 2016, 18:00

Date de pe un observator spaţial al NASA contribuie la aflarea unei enigme vechi de 70 de ani: de ce atmosfera externă a Soarelui, coroana sa, are o temperatură mai ridicată ca suprafaţa vizibilă.

Diferenţa de temperatură este una enormă, la suprafaţa Soarelui este aproximativ 5500 de grade Celsius, dar în coroana acestuia este de 200 de ori mai mare, putând atinge şi o temperatură de 500 de ori mai mare faţă de  cea de pe suprafaţă.

Bazate pe observaţiile făcute de pe IRIS (Interface Region Imaging Spectograph), cercetătorii NASA consideră că această temperatură apare datorită exploziilor de căldură în urma interferenţelor undelor magnetice. Această descoperire dă şi un răspuns la problema dată de uniformitatea (sau lipsa acesteia) temperaturii la nivelul întregii coroane.

IRIS este capabil să analizeze zona intermediară dintre suprafaţă şi coroană, putând măsura mişcarea gazelor cu o precizie mult mai bună ca observatorii de dinainte.

Paola Testa, cercetătorul de la Centrul de Astrofizică Harvard-Smithson care a condus acest proiect, menţionează că „deoarece IRIS poate observa zona de tranziţie de zece ori mai bine ca instrumentele precedente, suntem capabili să vedem materialul fierbinte migrând în sus şi în jos în câmpul magnetic.”

Acest observator, de la lansarea sa în 2013, a ajutat şi la descoperirea flăcărilor intermitente minuscule (nanoflares), unde Soarele eliberează energie prin trimiterea de plasmă incandescentă în atmosfera superioară. Această descoperire a fost sprijinită şi de EUNIS (Extreme Ultraviolet Normal Incidence Spectrograph).

Descoperirea modului în care coroana este mult mai caldă ca suprafaţa Soarelui are o miză în ceea ce priveşte prezicerea furtunilor solare, evenimente care pot afecta serios viaţa şi câmpul magnetic al Terrei. De asemenea, descoperirea contează şi pentru cercetările în fuziunea nucleară, care se bazează pe studiul reacţiilor chimice întâlnite în atmosfera Soarelui.

IRIS va continua să furnizeze un set de date mult mai util pentru cercetători, extrem de necesar întrucât, aşa cum menţionează fizicianul Bart De Pontieu de la Lockheed Martin Solar & Astrophysics Laboratory, problema încălzirii coroanei solare implică o varietate de procese fizice complexe care sunt greu de măsurat în mod direct sau înţelese în contextul unui model teoretic.”

Video-ul de mai jos al NASA explică mai în detaliu întregul proces al încălzirii coroanei solare:

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cum va fi distrus Pământul? Experţii au descoperit o stea asemănătoare cu Soarele care oferă detalii despre viitorul planetei Terra

O nouă teorie despre interacţiunea materiei negre poate explica MISTERELE Universului

Imaginea SURPRINZĂTOARE de pe suprafaţa Soarelui înregistrată de NASA

Astronomii au emis o teorie şocantă cu privire la Univers: ”Universul este plat!”

Sursa: Science Alert