Home » Stiinta » Apa clocotită îngheaţă mai repede ca apa rece? Explicaţiile ştiinţifice fac acest proces şi mai bizar

Apa clocotită îngheaţă mai repede ca apa rece? Explicaţiile ştiinţifice fac acest proces şi mai bizar

Alexandru Voiculescu 01.10.2017
Deşi pare o contradicţie a legilor cunoscute ale fizicii, apa fierbinte îngheaţă mai repede ca cea rece.

Acest fenomen este discutat de la Aristotel încoace. Efectul Mpemba, cum este cunoscut astăzi, rămâne unul dintre cele mai vechi din istoria fizicii. De asemenea, unii experţi susţin că acest efect nici nu există.

În era modernă, fenomenul a fost răspândit datorită unui şcolar din Tanzania care a observat efectul atunci când, la prepararea îngheţatei alături de colegii săi, a devenit nerăbdător şi a pus în congelator compoziţia încă fierbinte. Spre surprinderea tuturor, aceasta a îngheţat mai repede decât de obicei.

Mecanismul efectului rămâne totuşi necunoscut. În 2012, Royal Society of Chemistry a lansat o competiţie în care a propus oamenilor de ştiinţă să afle răspunsul la această problemă. Aproximativ 22.000 de lucrări au fost primite, dar niciuna care să conţină o explicaţie satisfăcătoare. Cele mai frecvente explicaţii au fost că apa fierbinte se evaporă mai repede, pierzând masă, fiind nevoie de mai puţină pierdere a căldurii de a ajunge la punctul de îngheţ. Altă explicaţie a atins problema curenţilor de convecţie. Un pahar de apă fierbinte se va răci mai repede la suprafaţă, accentuând diferenţa de temperatură – ceea ce creează curenţii de convecţie; dar nici această idee nu a fost verificată.

O cercetare promiţătoare este efectuată de savanţii de la Southern Methodist University din Dallas şi de la Universitatea Nanjing din China. Descoperirea lor se referă la proprietăţile ciudate ale legăturii moleculare ale apei.

Explicaţia cercetătorilor este că „pe măsură ce apa se încălzeşte, legăturile mai slabe se rup şi grupurile de molecule se formează în fragmente care se rearanjează în structura cristalină a gheţii, fiind un punct de plecare pentru procesul de îngheţ.” Altfel spus, există un procentaj mai mare de legături moleculare puternice în apa fierbinte decât în cea rece, pentru că cele slabe au fost eliminate pe măsura creşterii temperaturii.

Este totuşi nevoie de mai multe dovezi şi experimente pentru a şti cu certitudine – este foarte posibil să existe o combinaţie de factori care să ducă la efectul Mpemba.

În ciuda acestor studii, sunt experţi care consideră că fenomenul este un mit care persistă. O echipă de la Imperial College London au monitorizat timpul de îngheţ al apei fierbinte şi a apei reci, spunând că nu au observat nimic care să semene cu efectul Mpemba.

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: