Top 10 savanţi care au fost omorâţi de experimentele lor – VIDEO

15 01. 2017, 09:07

Aceste întâmplări redefinesc proverbul „nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită”. Pentru aceşti savanţi, dorinţa de cunoaştere a dus şi la moartea acestora. Canalul de YouTube Alltime10s a alcătuit un top al celor mai reprezentative cazuri:

Jean-Francois Pilatre de Rozier (1785), savant francez din secolul al XVIII-lea a murit în urma unui accident cu un balon cu aer experimental, când acesta s-a desumflat la 457 metri. Este cunoscut ca fiind prima victimă a unui accident „aviatic”.

Max Valier (1930) a murit în laborator, în urma exploziei unui motor cu reacţie alimentat cu oxigen lichid.

Sieur Freminet (1772) a creat printre primele echipamente de scafandru. A murit în urma unui test sub apă după o defecţiune a echipamentului.

Tim Samaras (2013) era meteorolog care urmărea tornade pentru a elabora o metodă prin care acestea pot fi prezise. A murit atunci când o tornadă a înghiţit maşina acestuia.

Harry H. Daghlian, Jr. (1945), în timpul construcţiei primei bombe atomice a scăpat carbură de wolfram în miezul unui reactor nuclear. Mâinile sale au început să se „coacă” instant, apoi a intrat în comă şi a murit 25 de zile mai târziu.

Elizabeth Fleischman Ascheim (1905) a introdus radiografiile în spitalele militare pentru a identifica gloanţele. Şi-a folosit propriul corp în experimente, care a dus la îmbolnăvirea de cancer.

Carl Wilhem Scheele (1986) a descoperit independent oxigenul, clorul şi manganul. Înghiţea în mod regulat substanţe toxice, până a murit de la intoxicaţie cu mercur.

Louis Slotin (1946) a murit iradiat în urma atingerii accidentale a uraniului şi a plutoniului în timpul cercetărilor armelor atomice.

Marie Curie (1934) a murit de leucemie după expunerea timp de 30 de ani la materiale radioactive.

Alexander Bogdanov (1928) credea că transfuziile cu sânge sunt cheia tinereţii veşnice. A murit după ce a primit sânge de la un bolnav de malarie şi tuberculoză.

Sursa: Curiosity

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Unul dintre cei mai mari savanţi din istorie. A stabilit doza optimă de otravă şi spera să creeze homunculi

Savanţi „nebuni” care au schimbat lumea prin experimentele lor controversate

Top 10: Cei mai malefici savanti din istorie

Deşi a fost un om puţin educat, a devenit unul dintre cei mai influenţi savanti ai tuturor timpurilor