Viitorul este acum: zgârie-nori de o înălţime de aproape 5 km care poate absorbi smogul

17 01. 2017, 09:15

Arconic, o companie de ştiinţa şi ingineria materialelor, a proiectat cu ajutorul modelării 3D un zgârie-nori înalt de 4,8 km construit din materiale care sunt în cercetare sau care abia au fost introduse pe piaţă, precum suprafeţe care aspiră smogul şi balcoane retractabile.

Turnul a fost schiţat ca parte din campania mai amplă a companiei numită The Jetsons, un omagiu al desenelor animate din anul 1962 a căror acţiune se petrece în 2062.

Sherri McCleary, unul dintre savanţii de la Arconic, spune că unele dintre cele mai incitante şi actuale proiecte este EcoClean, o suprafaţă specială care se poate pune pe ferestre şi care ajută clădirile să se cureţe singure şi să purifice aerul din jur. A fost lansat în 2011 şi oferă un număr de beneficii pe care doar sticla obişnuită nu le oferă. EcoClean funcţionează cu ajutorul luminii şi a vaporilor de apă, care se amestecă cu chimicalele din material pentru a produce atomi numiţi radicali liberi. Aceştia trag substanţele poluante din aer şi le descompun în particule inofensive care se scurg odată cu murdăria.

O altă inovaţie constă în ferestre. Noul design se numeşte Bloomframe. În esenţă este o fereastră motorizată care se transformă într-un balcon numai din sticlă în mai puţin de un minut.

Conceptul companiei Arconic pentru ferestrele Bloomframe. Credit: Arconic

Aceste tehnologii au fost deja prezentate şi vor fi pe piaţă într-un timp foarte scurt, conform unui purtător de cuvânt din cadrul unei companii.

În loc să cheltuiască de două ori mai mult pe material pentru a construi ferestre separate şi rame, Arconic doreşte să investească în componente flexibile care pot face clădirile să aibă o înălţime mult mai mare, chiar şi 5 km.

Alte proiecte futuriste ale companiei includ maşini zburătoare, maşini ultra-uşoare şi aripi planoare aerodinamice.

Deocamdată, Arconic va continua să împingă limitele structurii zgârie-norilor. Mulţumită modelării 3D, compania menţionează că multe dintre structurile care nu sunt în prezent fezabile pot rezista vânturilor puternice şi condiţiilor climatice mai puţin obişnuite.

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Zgârie-norii fără geamuri. Locul care ar fi rezistat unui atac nuclear – FOTO+VIDEO

Timp de 25 de ani acesta a fost cel mai înalt zgârie-nori din lume – VIDEO

Zgârie-norii oceanici ai viitorului – un sat ecologic drept o modalitate de a depăşi poluarea. FOTO

Zgârie-norii din lemn, viitorul construcţiilor urbane?