Home » Știință » O colonie pe Lună poate fi imposibilă din cauza condiţiilor unice de pe suprafaţă

O colonie pe Lună poate fi imposibilă din cauza condiţiilor unice de pe suprafaţă

O colonie pe Lună poate fi imposibilă din cauza condiţiilor unice de pe suprafaţă
Publicat: 15.05.2017
Nu numai Terra are cutremure. Orice corp ceresc poate avea acest fenomen sub incidenţa anumitor forţe, inclusiv satelitul nostru natural. Mai mult decât atât, aceste cutremure sunt surprinzător de violente şi ciudate.

Cutremurele pe Lună nu au aceeaşi cauză ca cele de pe Pământ. Aici, cutremurele au loc din cauza mişcării plăcilor tectonice, iar Luna nu are plăci tectonice, relatează Curiosity.

Pe Lună există patru motive pentru care au loc mişcări ale crustei.

TIpul I

Un motiv este termal, rezultat în urma schimbărilor dramatice de temperatură în timpul zilei lunare care durează aproximativ 29 de zile pământeşti. Deşi sunt slabe, au loc frecvent, având loc la două zile după răsărit şi oprindu-se chiar înainte de apus.

Tipul II

Cutremurele de adâncime sunt cauzate de atracţia gravitaţională a Terrei – acelaşi lucru se întâmplă şi invers, cauzând mareele, dar pe Lună sunt mai des întâlnite. Începând cu 1972, misiunile Apollo au folosit o reţea de patru seismometre pentru a măsura cutremurele pe o durată de opt ani. În acest timp, au fost înregistrate peste 7.000 de cutremure.

Tipul III

Al treilea tip de cutremure este provocat de impacturile cu meteoriţi.

Tipul IV

Cel de al patrulea şi cel mai puternic şi mai periculoas este reprezentat cutremurele de mică adâncime. Tot misiunea Apollo a observat 28 de astfel de evenimente din 1972 până în 1977, iar unele cutremure au înregistrat chiar şi 5,5 magnitudine pe scara Richter, suficient cât să afecteze construcţiile de pe Pământ. Mai mult decât atât, durata este foarte mare. Cercetătorul Clive Neal precizează că „savanţii au observat că semnalul maxim pentru un cutremur de suprafaţă poate dura chiar şi 10 minute, cu o reducere în intensitate care poate dura şi ore”.

Motivul pentru care acestea durează atât de mult este apa. Neal adaugă: „apa slăbeşte roca, lărgind structura diferitelor minerale. Atunci când energia se propagă într-o asemenea structură, acţionează ca un burete cu spumă care amortizează vibraţiile”. Dar Luna este foarte uscată şi vibrează mai puţin ca un burete şi mai mult ca un diapazon”.

Construirea unei colonii devine problematică în aceste condiţii

Persistenţa cutremurelor pune problema rezistenţei materialului de construcţie care trebuie folosit pe Lună. Neal susţine că „orice habitat ar trebui să fie construit din materiale care sunt oarecum flexibile”. De asemenea, acesta a adăugat că „trebuie să ştim maximul de rezistenţă al acestor materiale”. Altfel, mai multe ore de cutremur poate duce la avarierea învelişului protector şi la expunerea rezidenţilor la atmosfera aproape inexistentă a Lunii.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

NASA a explicat de ce praful de pe Lună „levitează”

Operatiunea secreta Luna-Marte

India isi va lansa propria naveta pe Luna

Luna are suficienta gheata pentru a sustine viata

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase