Home » Știință » Explicaţia care confirmă mitul conform căruia stângacii sunt mai inteligenţi

Explicaţia care confirmă mitul conform căruia stângacii sunt mai inteligenţi

Explicaţia care confirmă mitul conform căruia stângacii sunt mai inteligenţi
Publicat: 27.06.2017
În jurul oamenilor care scriu cu stânga se fac tot felul de speculaţii. Există studii care arată că stângacii mor mai tineri. Altele construiesc legături între delincvenţă şi scrisul cu mâna stângă, în timp ce unii experţi susţin că acest obicei conduce la o predispoziţie a persoanei spre alcoolism. În timp ce acestea afirmaţii sunt contestate şi puţin susţinute cu dovezi solide, există un mit care are o oarecare putere de convingere, spunând că stângacii sunt mai inteligenţi decât cei care scriu cu mâna dreaptă.

Aceste mituri sugerează şi că stângacii au mai multe şanse de a deveni genii, scrie Gândul

Un grup de cercetători a reanalizat o serie de studii făcute în ceea ce priveşte îndemânarea şi a încercat să demonstreze teoria mai sus enunţată. 

Ei au explicat că funcţionarea mâinii este în strânsă legătură cu o funcţie a creierului şi, prin urmare, este legată de cunoaştere. 

Aparent, stângacii au o parte dreaptă a creierului mai mare, fapt care îi ajută atunci când vine vorba despre orientarea în spaţiu şi reprezentarea mintală a obiectelor. De asemenea, stângacii au fibra nervoasă numită Corpus Callosums mai mare, asigurând astfel o conexiune mai bună între cele două emisfere ale creierului. În acest fel, ei reuşesc să proceseze infromaţia mai rapid decât o fac dreptacii, iar acest lucru îi face să fie mai pricepuţi la matematică. 

Experimentele în care au fost incluşi 2.300 de studenţi de vârste diferite au constat într-un chestionar cu întrebări legate de mâna pe care o folosesc aceştia pentru diverse activităţi, grila fiind aceeaşi pentru toţi participanţii, pentru ca rezultatele să poată fi comparate. 

Ei au primit şi teste de matematică, în urma cărora a reieşit că stângacii s-au descurcat mult mai bine, trecând în faţa dreptacilor şi ajungând la rezolvarea celor mai grele cerinţe. 

La final, analizând toate rezultatele, s-a dovedit că persoanele care foloseau mâna dreaptă pentru toate activităţile întreprinse au avut performanţe slabe la toate experimentele. 

Totuşi, în ciuda acestor rezultate, oamenii de ştiinţă susţin că există foarte mulţi dreptaci ale căror funcţii cerebrale sunt la fel de bine dezvoltate ca în cazul stângacilor. 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase