Home » Știință » Descoperirea care poate revoluţiona industria energiei regenerabile: savanţii au aflat cum funcţionează perovskitul, materialul-minune

Descoperirea care poate revoluţiona industria energiei regenerabile: savanţii au aflat cum funcţionează perovskitul, materialul-minune

Descoperirea care poate revoluţiona industria energiei regenerabile: savanţii au aflat cum funcţionează perovskitul, materialul-minune
Publicat: 08.08.2017
Cercetătorii de la Stanford University au putut să vadă, cu ajutorul unui „film molecular”, cum celulele solare din perovskit răspund la lumină. Acest studiu poate ajuta la elaborarea unei explicaţii cu privire la modul în care acest material este atât de eficient în transformarea luminii în energie electrică.

În prezent, materialul folosit cel mai des este siliciul şi, deşi acesta depăşeşte perovskitul în performanţă, celulele din perovskit sunt promiţătoare pe viitor, scrie Chemistry World.

De la descoperirea lor în 2009, eficienţa acestora a continuat să crească, de la 14% la 20% în doar doi ani de zile. Spre deosebire de rivalul său, siliciul, se cunosc prea puţine despre modul în care noul material transformă lumina în electricitate.

Ce cunosc fizicienii este doar modul în care celula solară trebuie construită. La fel ca un dispozitiv din silicon, un înveliş de perovskit este prins între două straturi de extracţie. La expunerea la lumină, electronii generaţi de stratul de perovskit merg către stratul superior, creând un curent electric. Nimeni nu ştia însă cum acest strat răspunde la lumină şi de ce, în ultimă instanţă, este atât de eficient în producerea de energie.

Pentru a face lucrurile şi mai dificile, toate acestea durează doar câteva femtosecunde (10-15s).

Aaron Lindenberg, împreună cu echipa sa, au pus acest proces la „lumina reflectoarelor”, fiind filmat cu cea mai rapidă „cameră pentru electroni”. Echipa a folosit un laser asupra stratului de perovskit, apoi un impuls electronic pentru a obţine difracţie. Prin încetinirea perioadei între impulsurile cu electroni, cercetătorii au putut colecta o serie de imagini cu gradul de difracţie şi au putut vedea cum stratul de perovskit se deformează atunci când este la lumină. Lindenberg a precizat că „măsurătorile noastre indică faptul că structura perovskitului se deformează într-un mod neaşteptat şi neobişnuit”, proces care generează potenţialul de captare a luminii.

O nouă înţelegere în legătură cu acest proces va putea furniza o metodă care să facă acest material mult mai eficient, putând depăşi în performanţă chiar şi siliciul.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Noua metodă REVOLUŢIONARĂ de colectare a energiei solare fără utilizarea panourilor solare

Prima stradă solară din lume, dată în funcţiune. Unde se află şi cât a costat. VIDEO

Revoluţie în industria energiei regenerabile! Savanţii au creat panouri solare care sunt de două ori mai eficiente

Viitorul energiei solare: NASA vrea să implementeze un sistem de panouri solare în spaţiu

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase