Home » Știință » Secundele care ar putea salva mii de vieţi în cazul unui cutremur. În ce stadiu se află tehnologiile de alertare a populaţiei în timp real

Secundele care ar putea salva mii de vieţi în cazul unui cutremur. În ce stadiu se află tehnologiile de alertare a populaţiei în timp real

Secundele care ar putea salva mii de vieţi în cazul unui cutremur. În ce stadiu se află tehnologiile de alertare a populaţiei în timp real
Publicat: 27.09.2017
Este imposibil de prezis când va avea loc un cutremur. Singurul semn sigur că este seism îl ai atunci când pământul începe să se mişte. Şi totuşi, înainte ca totul în jurul tău să înceapă să se clatine, există primele unde care se deplasează la nivelul solului şi care pot fi detectate doar de seismometre.

Aceste unde primare nu produc nicio pagubă, dar pot servi drept semnal clar că ceva urmează să se întâmple. Cu o reţea densă de senzori în pământ, poţi capta undele astfel încât să fie transmis un avertisment, relatează Mediafax

Viteza tehnologiei este singura explicaţie pentru care sistemele de avertizare în cazul cutremurelor au devenit posibile, iar cu îmbunătăţiri aduse, alertele pot ajunge la destinatar şi mai repede.

După tragedia din Mexic, cutremurul cu magnitudine 8 din 1985, statul a lansat un sistem de alertă ce avertizează populaţia cu până la un minut în avans în caz de seism. În cazul cutremurului din septembrie, acesta le-a dat oamenilor din Mexico City 10 până la 15 secunde să se pregătească pentru un cutremur mare, un timp atât de scurt însă din cauza faptului că epicentrul a fost atât de aproape de capitală. 

Asta vor şi cei de la U.S. Geological Survey, guvernatorul Californiei şi grupurile de cercetători să realizeze cu ShakeAlert.

Pentru a înţelege undele seismice, imaginaţi-vă că pământul este lichid. Impurităţi, roci, sedimente, tot ceea ce înseamnă pământul de sub picioarele noastre, sunt doar fluide cu o densitate mare. Undele se mişcă peste pământ la fel ca valurile în ocean.

Undele seismice sunt diferite. Primele, de exemplu, nu produc daune, sunt imperceptibile, însă anunţă sosirea celor secundare care izbesc suprafaţa solului, cele care produc practic cutremurul pe care noi îl resimţim. Aşadar, undele secundare, de suprafaţă, sunt cele care produc dauna.

Asta va urmări şi sistemul de avertizare. Când acesta detectează undele primare informaţia digitală este transmisă aproape instantaneu, mult mai rapid, pentru ca oamenii să aibă secunde până la minute pentru a se pregăti în cazul unei cutremur. 

Odată ce eşti avertizat poţi face ceva. Poţi părăsi casa, te poţi îndepărta de structurile cu probleme sau te poţi muta sub masă, birou.
Fabricile şi uzinele pot închide operaţiunile pentu a preveni daunele. Desi poate nu pare mult, chiar şi câteva secunde în avans pot fi foarte importante înainte ca seismul să se producă.

Chiar şi în faza experimentală, ShakeAlert s-a dovedit deja foarte folositor.

BART, sistemul de tranzit rapid din San Francisco a folosit sistemul de alertă încă de acum câţiva ani pentru a încetini trenurile şi a preveni deraierea acestora.

Sistemul s-a dovedit folositor în 2014, în cazul cutremurului de magnitudine 6 din Napa, California. De asemenea, în 2015, la un seism de 4, în Oakland, sistemul a trimis avetizarea, iar BART a încetinit viteza trenurilor.

În 1906, cutremurul din San Francisco a devastat nordul Californiei. Chiar şi oraşele aflate la distanţa de epicentru au fost lovite puternic. Dacă un seism similar ar lovi din nou, un sistem de prevenire ar da timp oamenilor să se pregătească.

Sistemul la care se lucrează a început să trimită notificări test unor utilizatori selectaţi din California în 2012, însă sute de senzori încă trebuie instalaţi, ceea ce guvernatorul Jerry Brown şi statul California au început să finanţeze parţial din 2016, şi totuşi, sistemul nu este capabil să trimită alerte via reţelele mobile.

De ce? Reţeaua de telefonie mobilă nu este îndeajuns de rapidă pentru cutremure, spune Doug Given, Earthquake Early Warning Coordinator la USGS.

Sistemul Wireless Emergency Alerts a fost proiectat acum câţiva ani, fără a lua în considerare viteza, a spus Given celor de la The Washington Post. “Şi nu există reglementări cu privire la viteza de livrare a mesajului”.

Cu doar câteva secunde la dispoziţie pe care le ai înainte de un cutremur, reţelele mobile trebuie să fie rapide şi deocamdată nu sunt în acel punct.

Japonia are deja un sistem de avertizare care alertează automat mobilele şi radiourile. Oficialii spun că sistemul este un succes, deşi un tsunami din 2011 nu a putut fi prevenit cu un astfel de sistem.

Mexico, China, Taiwan, Coreea şi Turcia au astfel de sisteme de alertare din cauza deselor dezastre provocate de cutremure.

SURSA: Washington Post

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase