Astronomii au găsit una dintre cele mai tinere planete de dimensiunea Terrei

08 10. 2017, 17:30

Planeta se găseşte în roiul stelar Hiade, la o distanţă de 195 de ani-lumină de Terra şi orbitează o pitică portocalie, foarte asemănătoare cu soarele nostru, dar cu o luminozitate puţin mai mică, scrie IFL Science.

Cel mai interesant aspect al acesteia este că are 0,99 din raza Pământului, ceea ce o face una dintre foarte puţinele planete descoperite de dimensiunea Terrei cu vârstă foarte mică. Doar altă planetă, Kepler-78, poate fi mai tânără ca aceasta, dar vârsta ei nu se cunoaşte cu exactitate. Celelalte două planete din sistem (c şi d), au raze de 2,91 respectiv 1,45 din raza Pământului.

În lucrarea publicată în American Astronomical Society, cercetătorii au precizat că planeta oferă „posibilitatea studierii istoriei şi evoluţiei planetei similare Terrei”. Apropierea de steaua sa elimină posibilitatea habitabilităţii, dar ar putea spune mai multe despre formarea acestui tip de planete.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Există posibilitatea ca Terra să fie o planetă unică în Univers. De ce este ea atât de specială

Ce a descoperit telescopul Kepler, ”vânătorul” de planete? NASA va face un anunţ despre ”cele mai sofisticate analize efectuate vreodată”

Un nou telescop revoluţionar ar putea descoperi viaţă extraterestră mai mult decât orice altă invenţie

NASA anunţă descoperirea deceniului: s-au găsit 7 planete de mărimea Pământului care orbitează aceeaşi stea într-o zonă locuibilă – VIDEO