Home » Știință » VIDEO. Celule solare ca acestea pot furniza aproape jumătate din necesarul de energie electrică al Statelor Unite

VIDEO. Celule solare ca acestea pot furniza aproape jumătate din necesarul de energie electrică al Statelor Unite

Publicat: 26.10.2017
Până acum, panourile solare au fost asociate cu dispozitive masive şi greu de manevrat care ocupă întregi câmpuri (care de altfel pot fi utilizate pentru agricultură). Noua invenţie îşi propune să incorporeze sursa de energie electrică în ferestre, cu ajutorul unor celule solare transparente.

Această idee nu este una nouă, era şi greu de crezut, având în vedere aplicabilitatatea acestei inovaţii. Recent însă, o echipă de cercetători de la Michigan State University a putut să creeze o celulă solară transparentă, asemenea sticlei, care absoarbe raze specifice invizibile ale luminii naturale, scrie Science Alert.

„Celulele solare transparente reprezintă viitorul pentru aplicaţiile energiei solare”, a precizat savantul Richard Lunt de la Michigan State University. „Am analizat potenţialul şi am arătat că extrăgând doar lumina invizibilă, aceste dispozitive pot furniza acelaşi potenţial energetic precum un acoperiş constituit din celule solare tradiţionale, în timp ce putem oferi o mai bună funcţionalitate pentru a îmbunătăţi eficienţa clădirilor, automobilelor şi electronicelor mobile”.

În primul lor studiu din 2014, Lunt şi echipa sa au creat o celulă solară transparentă care este acoperită cu molecule organice care pot absorbi lumina invizibilă. Pentru că aceasta capturează numai undele de lumină infraroşii şi ultraviolete, vedeerea umană nu este obstrucţionată, arătând exact ca o sticlă obişnuită. În noul studiu, cercetătorii au examinat potenţialul şi eficienţa acestui dispozitiv, estimând că celulele solare pot acoperi 5-7 miliarde de metri pătraţi de ferestre existent pe tot teritoriul Statelor Unite, care înseamnă 40% din necesarul energetic al ţării.

Un studiu anterior care a avut în vedere potenţialul acoperişurilor solare a ajuns la aceeaşi estimare de 40%. Împreună, acoperişurile şi ferestrele solare ar acoperi aproape întreg necesarul de energie al Statelor Unite. Un astfel de demers ar reprezenta un salt important pentru energia solară, care în prezent acoperă doar 1% din necesarul de energie al SUA.

De asemenea, nu doar clădirile au de câştigat din urma tehnologiei, ci şi vehiculele sau oricare alt obiect care utilizează material transparent.

Deocamdată, celula nu este la fel de eficientă ca cea tradiţională, cu o eficienţă de doar 5%, comparativ cu eficienţa de 15-18% a celulelor solare din industrie. Totuşi, aceasta poate creşte şi din fericire, în ţări dezvoltate precum Statele Unite, unde metropolele abundă în zgârie-nori, cantitatea mare  poate echilibra lipsa de eficienţă.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Viitorul energiei solare: NASA vrea să implementeze un sistem de panouri solare în spaţiu

Noua metodă REVOLUŢIONARĂ de colectare a energiei solare fără utilizarea panourilor solare

Elveţienii au creat un acoperiş de beton extrem de subţire capabil să creeze energie solară

Revoluţie în industria energiei regenerabile! Savanţii au creat panouri solare care sunt de două ori mai eficiente

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase