Etapele ce au dus la transformarea Lunii dintr-un ocean de magmă într-un satelit natural cu un înveliş ”pur”

27 11. 2017, 19:00

În prezent, cercetătorii susţin că Luna a fost ”complet topită”  în primii ani ai existenţei sale şi a rămas sub această formă până când rocile au plutit la suprafaţă, unde s-au răcit. Conform Mail Online, teoria propusă sugerează că scoarţa Lunii este compusă dintr-un singur material, fiind ”pură”. 

Studiul sugerează că un anumit eveniment a dus la înlocuirea vechii scoarţe cu una nouă realizată din plagioclaze. Procesul a fost recreat în laborator de către cercetătorii din cadrul Universităţii din Texas. Mai multe studii au dezvăluit că Luna este compusă în proporţie de 98% din plagioclaz (minerale din clasa feldspaţiilor de culoare albă, cenuşie sau albăstruie). 

Pentru obţinerea acestui tip de puritate, oceanul de magmă ar fi trebuit să abă o vâscozitate specifică pentru a permite ca mineralele să se separe unul de celălalt. Conform echipei,  temperatura Lunii a scăzut relativ repede în momentul formării scoarţei. ”Este incredibil să realizeze că un corp atât de mare precum Luna a fost topit în totalitate,” afirmă Nick Dygert, profesor din cadrul Uniersităţii din Tennesee. 

În cadrul testelor de laborator s-a descoperit că magma de pe Lună avea o vâscozitate scăzută care a permis plagioclazului să plutească la suprafaţă. Studiul oferă astfel detalii cu privire la  un alt proces ce l-a urmat pe cel iniţial, care a dus la obţinerea ”purităţii” observate pe satelitul natural din prezent. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

După 70 de ani, un fenomen astronomic magnific va putea fi admirat din nou pe cer
 
ECLIPSA DE LUNĂ ÎN PENUMBRĂ va putea fi observată şi pe teritoriul României. La ce oră se va produce evenimentul?
 
Super-Luna ne-a dat întâlnire astăzi. Cerurile şi inimile se deschid
 
În acest weekend va avea loc un fenomen astronomic extrem de interesant