Cum a apărut Universul? Conform unui grup de cercetători, nu cu Big Bang

03 12. 2017, 09:16

Juliano César Silva Neves, fizician la Universitatea Campinas din São Paulo, Brazilia, sugerează că teoria ar putea fi greşită, scrie Newsweek.

În anii ’20, fizicianul Georges Lemaître a stabilit fundamentele teoriei Big Bang-ului când a propus un univers în expansiune. Descoperirea lui Edwin Hubble, publicată în 1929, conform căreia galaxiile se îndepărtează unele de altele a devenit o dovadă cheie că Universul provine dintr-un singur punct.

Grupul lui Neves prezintă însă o explicaţie alternativă. Punând la îndoială ideea că timpul are un început, se sugerează că faza de expansiune a Universului a venit după o fază de contracţie. Cu alte cuvinte, se poate spune că este vorba despre Big Crunch, opus evenimentului Big Bang, care l-a precedat pe acesta din urmă.

Teoria ridică un mare semn de întrebare: cum testezi o teorie care doreşte să explice un eveniment care a avut loc cu miliarde de ani în urmă? Răspunsul, conform lui Neves, este de a analiza găurile negre şi alte urme de când a început Universul.

„Cine ştie, pot fi vestigii ale găurilor negre în expansiunea actuală care datează din faza de contracţie anterioară şi au rămas intacte”, a precizat Neves.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Big Bang sau… altceva? Ce a fost înainte de Univers

Universul nostru a intrat în coliziune cu un alt Univers. Teoria care caută să explice misterele cosmosului

Să fie oare aceasta cea mai bună dovadă a existenţei unui UNIVERS PARALEL?

Primul pulsar pitic alb a fost descoperit în Univers după o jumătate de secol de cercetări