Cercetătorii vor crea ”supersângele”, care va putea trata unele boli până acum incurabile

07 03. 2018, 08:35

Aşa cum doctorii au început să folosească celulele T modificate pentru a face ca sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului, Rubius Therapeutics îşi propune să folosesească tocmai organismul pentru a lupta împotriva acestei maladiei, spre deosebire de metodele vechi în care sunt folosite chimicale sau materiale sintetice, scrie Futurism.

Rubius va echipa celulele sângelui cu o proteină care poate fi „programată” pentru a trata o condiţie particulară. Apoi, vor fi administrate înapoi în organism unde vor începe să lupte împotriva maladiei. Acest „supersânge” va fi mai puţin de 1% din totalul de sânge al persoanei respective.

Totuşi, spre deosebire de imunoterapia cu celule T, această nouă abordare nu necesită o personalizare atât de semnificativă. Este nevoie de un donator universal (cineva cu grupa 0 negativ) pentru a „genera suficiente doze terapeutice pentru a trata sute sau mii de pacienţi diferiţi”, au precizat cei de la Rubius pe site-ul lor.

În afară de cancer, tratamentul este util şi pentru condiţii precum lupus sau diabet de tip I.

Deocamdată însă, acesta este un concept, care va trebui să treacă printr-o serie de experimente şi teste clinice care să-i dovedească siguranţa şi utilitatea.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Reuşită revoluţionară în medicină. Au fost create primele celule ,,nemuritoare” cu ajutorul cărora poate fi produsă o cantitate nelimitată de sânge

Viitorul transplanturilor: sistemul imunitar va fi „păcălit” pentru a accepta mai uşor organe străine

Americanii au creat sangele artificial

Primul vaccin împotriva cancerului a fost folosit pe un pacient