Secretul din spatele sunetului produs de viorile vechi de 300 de ani

30 05. 2018, 09:09

Prin intermediul unei forme de analiză acustică, utilizată în mod normal pentru analiza vorbirii, cercetătorii au studiat atent sunetele create de o vioară Amati şi de una Stradivarius. Conform Mail Online, aceştia au descoperit că notele muzicale erau uşor diferite, dar ambele erau produse pentru a recrea vocea umană. 

În timp ce instrumentul mai vechi Amati emite note mai grave, imitând vocea unui cântăreţ, vioara Stradivarius sună mai mult ca vocea unei femei. Dr. Hwan-Ching Tai, din cadrul Universităţii Naţionale din Taiwan, a evaluat frecvenţele celor 15 instrumente antice. ”Toate instrumentele muzicale încearcă să imite vocea umană într-un anumit mod,” a declarat Tai. 

”Primele viori nu au fost create pentru a fi utilizate singure, ci pentru a acompania anumite melodii. Aşadar nu este o surpriză faptul că primele viori erau proiectate să imite vocea umană,” a adăugat el. Iniţial, cercetătorii au înregistrat sunetul viorilor ce se află în Muzeul Chimei din Taiwan. Unul dintre instrumente a fost realizat în 1570 de către Andrea Amati, ce este considerat părintele viorii moderne cu patru corzi. Celelalte instrumente au fost realizate de Antonio Stradivari, cel ce a îmbunătăţit modelul lui Amati. 

Apoi cercetătorii au înregistrat vocile a 8 bărbaţi şi 8 femei ce aveau vârste între 16 şi 30 de ani. Specialiştii au descoperit că primele viori imitau vocea masculină, în timp ce cele mai noi o imitau pe cea feminină. ”Vioara lui Andrea Amati poate reproduce patru registre vocale,” a declarat Tai. În contrast, vioara Stradivarius producea sunete cu o frecvenţă mai înaltă ce semănau cu vocea feminină. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Cea mai uşoară vioară electrică „imprimată”, realizată de un inginer francez VIDEO
 
O vioară Stradivarius, ce a aparţinut unui violonist legendar, fost elev al lui Enescu, descoperită la 35 de ani după ce a fost furată
 
Care este secretul viorilor Stradivarius? Cercetătorii au aflat detaliul care asigură un sunet mai bun
 
O vioară care a aparţinut lui Albert Einestein a fost vândută la licitaţie pentru 150 de mii de dolari