Prima pagină Stiinta

Cântecul Macarena poate salva vieţi

Oana Bujor 06.05.2018 | ● Vizualizări: 609
Foto arhiva     + zoom
Galerie foto (1)

Fredonarea cântecului Macarena te-ar putea ajuta să salvezi vieţi, sugerează rezultatele unei cercetări în care a fost analizat cel mai bun mod prin care oamenii pot învăţa să realizeze masaj cardiac într-un ritm corect.

În cadrul studiului a fost comparat ritmul şi forţa masajului cardiac realizat de 164 de studenţi pe un manechin timp de două minute. Conform The Guardian, unui grup de studenţi i-a fost redat un anumit ritm, un alt grup s-a ghidat după bătăile unui metronom, iar al treilea grup a realizat manevrele în timp ce cântau Macarena în minte. 

Cântecul lansat de Los del Rio în 1995 a fost ales de specialişti datorită unui număr mare de aspecte, însă versurile nu sunt printre acestea. ,,Este unul dintre cele mai faimoase cântece din Spania şi, probabil, unul dintre cele mai cunoscute din lume, iar ritmul melodiei este de 103 bătăi pe minut, un ritm corect pentru realizarea masajului cardiac'', a declarat prof. Enrique Carrero, din cadrul Universităţii din Barcelona. 

Aproape toţi studenţii au fost învăţaţi, anterior, despre metodele de prim ajutor, însă rezultatele iniţiale au dovedit că niciunul nu realiza compresii de 5-6 cm adâncime „deoarece este dificil să te concentrezi pe ritm şi forţa de compresie în acelaşi timp”, a declarat Carrero Cardenal. 

Atât grupul ce a utilizat metronomul, cât şi cei ce au fredonat melodia Macarena au avut un rezultat mai bun decât grupul de control. Grupul ce a utilizat metronomul a reuşit să aibă un ritm mai constant, însă au avut o întârziere mai mare în realizarea primelor compresii. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: