Home » Știință » Un nou studiu, cel mai amplu de acest fel, a arătat că grăsimile reprezintă singura cauză a creşterii în greutate

Un nou studiu, cel mai amplu de acest fel, a arătat că grăsimile reprezintă singura cauză a creşterii în greutate

Un nou studiu, cel mai amplu de acest fel, a arătat că grăsimile reprezintă singura cauză a creşterii în greutate
Publicat: 27.07.2018
Savanţii de la Universitatea Aberdeen şi de la Academia Chineză de Ştiinţe au ajuns la concluzia că doar grăsimile duc la îngrăşare, în urma celui mai amplu studiu de acest fel care a analizat variaţia greutăţii la şoarecii care au fost hrăniţi cu diferite diete.

Întrucât hrana constă în grăsime, proteine şi carbohidraţi, a fost dificil de a arăta cu precizie ce aspect al dietei duce la creşterea în greutate, scrie Medical Xpress.

O parte din problemă este aceea că e foarte dificilă studierea oamenilor când aceştia trebuie să aibă un regim alimentar extrem de strict pe perioade foarte lungi de timp. Totuşi, studierea animalelor care sunt similare cu noi poate ajuta la ilustrarea unei imagini cât de cât precise.

Studiul, publicat recent în jurnalul Cell Metabolism, include 30 de diete diferite care variază în conţinutul lor de grăsime, carbohidraţi (zahăr) şi proteine.

Şoarecii au fost hrăniţi timp de 3 luni, echivalentul a 9 ani la oameni. În total, au fost efectuate peste 100.000 de măsurători ale variaţiei corpurilor, iar stratul adipos (cantitatea de grăsime raportată la greutatea corpului) a fost măsurată cu ajutorul unui RMN în miniatură.

„Rezultatul acestui studiu amplu este neechivoc – singurul lucru care a dus la îngrăşarea şoarecilor a fost consumul în cantităţi mai mari a grăsimilor”, a precizat John Speakman, conducătorul studiului.

„Carbohidraţii care alcătuiau chiar şi 30% din aportul caloric şi care proveneau din zaharuri nu au avut niciun efect. Combinarea zaharurilor cu grăsimea nu a avut un impact mai mare decât grăsimea singură. Nu există nicio dovadă că un consum scăzut de proteine (5% din total) a stimulat un aport mai mare de alte elemente. Aceste efecte ale grăsimii sunt unice pentru că au stimulat centrii de recompensă din creier, ducând la stimularea unui aport crescut”, a adăugat cercetătorul.

„O limitare clară a studiului este că se bazează pe şoareci şi nu pe oameni. Totuşi, şoarecii au multe similarităţi cu oamenii în ceea ce priveşte fiziologia şi metabolismul şi nu vom putea realiza studii în care dietele oamenilor sunt controlate în acelaşi mod în care sunt controlate cele ale şoarecilor. Astfel că dovezile oferă indicii bune că efectele diferitelor diete sunt cel mai probabil asemănătoare şi la oameni”, conchide Speakman.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Dieta Spark, una dintre cele mai căutate diete de slăbire din lume. Ce presupune aceasta

Ce dietă aveau gladiatorii?

Cum să slăbeşti sănătos minim un kilogram pe săptămână cu dieta volumetrică

Care este cea mai sănătoasă dietă? Răspunsul oamenilor de ştiinţă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase