Home » Știință » De ce se îngrozeau oamenii, în trecut, atunci când Luna îşi schimba culoarea

De ce se îngrozeau oamenii, în trecut, atunci când Luna îşi schimba culoarea

De ce se îngrozeau oamenii, în trecut, atunci când Luna îşi schimba culoarea
Publicat: 27.07.2018
Pe 27 iulie, unele persoane vor putea fi martore la cea mai îndelungată eclipsă totală de Lună a secolului. În timp ce în prezent privitorii se vor bucura de imaginea unei „lunii sângerii”, în trecut oamenii credeau că schimbarea culorii satelitului natural reprezenta un motiv de panică.

Potrivit unei legende, Christofor Columb ştia că va avea loc o eclipsă de lună pe 29 februarie 1504 şi a utilizat acest fenomen ca avantaj. Columb şi echipa sa erau captivi pe o insulă, cunoscută în prezent cu denumirea de Jamaica. 

Eclipsa de Lună din 27 iulie, vizibilă din România. Tot ce trebuie să ştii despre cea mai lungă eclipsă totală din acest secol

În acea perioadă, triburile indigene nu erau atât de generoase, iar la scurt timp foametea a cuprins întregul echipaj, notează Fox News. În timp ce citea almanahul lui Johannes, Muller von Konigsberg a descoperit ca va avea loc o eclipsă de Lună. 

Aşadar, Columb le-a spus membrilor tribului Arawak că Dumnezeu este furios pe faptul că ascund mâncarea de invadatori. El a mai adăugat că furia sa va face Luna să dispară sau să se „înroşească” în trei zile. Atunci când a apărut „luna sângerie”, membri tribului Arawak au fost îngroziţi şi au fost de acord să îi dea lui Columb şi echipei sale orice aveau nevoie. În mod normal, lumina Soarelui conferă culoarea obişnuită a Lunii, însă în timpul eclipselor, Pământul se mişcă între Soare şi Lună şi blochează o parte din lumină. 

„Există mai multe momente în istorie, unele dintre ele ficţionale, în care oamenii au profitat de predicţiile eclipsei de Lună”, a declarat Duane Hamacher, astronom din cadrul Universităţii Monash din Australia. Unele populaţii indigene din Australia asociază culoarea roşie cu „răul”, „sângele” sau „focul”, susţine Hamacher. 

Pentru aborigeni, „luna roşie era considerată acoperită de sânge ce se ridică din morţi”, a declarat Hamacher. Mesopotamienii considerau eclipsa de Lună ca fiind atacată de şapte demoni, iar incaşii considerau că în acel moment Luna era atacată de un jaguar. Pentru a apăra Luna, inaşii făceau mult zgomot şi chiar îşi băteau câinii pentru a-i face să urle. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase