VIDEO Iluzia optică ce îţi poate da dureri de cap. Cum poate explica ştiinţa efectul

21 08. 2018, 09:15

În cadrul videoclipului, în timp ce psihologul mută un pătrat de-a lungul foii de hărtie, iar acesta îşi schimbă culoarea. Conform Mail Online unele persoane ce au vizionat imaginile au afirmat că videovlipul a fost trucat. 

Însă toate pătratele au aceaşi culoare. Există o explicaţie foarte simplă pentru modul în care acestea par că îşi schimbă culoarea. Efectul este rezultatul percepţiei luminii sau a faptului că ochiul uman percepe culorile diferit în funcţie de obiectele din fundal sau din prim-plan. Dacă există un fundal luminos obiectul din prim-plan va părea mai întunecat. Alţi factori precum cantitatea de lumină reflectată de către o suprafaţă, sau orientarea suprafeţei pot produce efecte similare. 

În 2014, un profesor din cadrul Universităţii din Washington prezenta fenomenul. „Percepţia reflexiei suprafeţei reprezintă o problemă computaţională semnificativă pentru sistemul vizual,” au declarat Maria Pereverzeva şi Scott O. Murray, autorii studiului. Kitaoka a replicat acelaşi efect în alte videoclipuri similare. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

VIDEO. Săgeata ce se învârte, dar pare mereu orientată către dreapta. Iluzia optică a unui matematician uimeşte internetul
 
Poţi observa cele 16 cercuri din această imagine? Iluzia optică ce a uimit utilizatorii reţelelor sociale
 
Această iluzie optică îţi poate da dureri de cap. Aspectul care i-a păcălit pe mulţi oameni
 
Cinci iluzii optice care îţi păcălesc creierul. Ce pot spune acestea despre mintea umană