Home » Știință » Un factor de risc al apariţiei demenţei a fost identificat, iar acesta poate fi modificat şi la persoanele în vârstă

Un factor de risc al apariţiei demenţei a fost identificat, iar acesta poate fi modificat şi la persoanele în vârstă

Un factor de risc al apariţiei demenţei a fost identificat, iar acesta poate fi modificat şi la persoanele în vârstă
Publicat: 20.10.2018
Rigiditatea arterei aorte este un factor de risc cheie al apariţiei demenţei, conform unui nou studiu. Întrucât aceasta poate fi redusă prin tratament şi schimbări în stilul de viaţă, rezultatele sugerează că persoanele pot diminua riscul apariţiei demenţei chiar şi la bătrâneţe.

Studiul efectuat de cercetătorii de la Universitatea Pittsburg a inclus analizarea datelor adunate de la sute de bătrâni din Pittsburg pe o durată mai mare de 15 ani, scrie Science Daily.

Descoperirea principală a cercetării publicate în Journal of Alzheimer’s Disease este că rigiditatea arterială este un indicator bun pentru prezicerea celor care vor dezvolta demenţă. Nici chiar micile afecţiuni la creier nu au fost indicatori atât de buni. Întrucât rigiditatea arterelor poate fi redusă cu ajutorul medicamentelor şi cu schimbări în modul de viaţă, descoperirile sugerează că pacienţii care riscă apariţia demenţei au capacitatea de a o preveni sau amâna.

„Pe măsură ce arterele devin din ce în ce mai rigide, capacitatea lor de a amortiza şocul sângelui pompat din inimă se diminuează, ceea ce duce la un efort suplimentar al creierului de a transmite impulsuri pentru pompare, ceea ce contribuie, pe termen lung, la afecţiuni cerebrale şi la creşterea riscului apariţiei demenţei”, a precizat Rachel Mackey, autoare principală a studiului. „Deşi rigiditatea arterială a fost asociată cu declinul cognitiv şi afecţiuni cerebrale în trecut, nu era clar dacă este asociată şi cu riscul apariţiei demenţei”, a adăugat cercetătoarea.

Autorii au analizat asocierea între rigiditatea arterială şi demenţă la 356 de bătrâni cu vârsta medie de 78 de ani. Toţi participanţii din studiu nu aveau demenţă la începerea acestuia în 1998.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Persoanele care nu consumă deloc alcool ar putea dezvolta demenţă mai rapid

Pas important în demersul inversării deteriorării cognitive la persoanele cu demenţă

Ce este “demenţa digitală” – fenomenul contemporan care îi îngrijorează pe medici?

Inteligenţa artificială va deveni un element central în prevenirea bolii Alzheimer

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase