Chiar şi o cantitate mică de alcool schimbă fundamental creierul şi memoria

28 10. 2018, 09:06

Un nou studiu asupra muştelor a arătat că alcoolul deturnează formarea unor amintiri şi schimbă proteinele din neuroni, generând dorinţa de a bea. Doar câteva pahare într-o seară schimbă, la nivel fundamental şi molecular, modul în care sunt formate amintirile, scrie Science Daily.

Descoperirile au fost publicate pe 25 octombrie în jurnalul Neuron.

Karla Kaun, de la Brown University şi autor principal al lucrării, a scos la iveală mecanismul molecular şi schimbările în expresiile genetice implicate în realizarea şi menţinerea procesului de recompensare din creier.

„Unul dintre lucrurile pe care vreau să-l înţeleg este de ce drogurile pot produce amintiri de recompensă când de fapt sunt neurotoxine”, a precizat Kaun. „Toate drogurile au efecte secundare adverse. Dacă dau ameţeli şi oamenii devin mahmuri în urma consumului, atunci de ce le găsesc bune? De ce ţinem minte lucrurile bune despre ele şi nu cele rele? Echipa mea încearcă să înţeleagă mecanismele la nivel molecular al memoriei cu privire la consumul de droguri şi de ce acestea creează dependenţă”, a adăugat cercetătoarea.

Odată ce savanţii au înţeles cum şi ce molecule formează dependenţa, pot găsi o cale care îi va ajuta pe dependenţi.

Cercetătorii au găsit în urma studiilor că una dintre proteinele responsabile pentru preferinţa muştelor pentru alcool este Notch. Aceasta este „prima piesă de domino” în mecanismul implicat în dezvoltarea embrionară a creierului. O altă „piesă de domino” care îi urmează în mecanismul influenţat de alcool este o genă numită dopamine-2-like receptor, care face o proteină care recunoaşte dopamina, neurotransmiţătorul care dă starea de bine.

Dopamine-2-like receptor este cunoscută pentru implicarea în codificarea dacă o amintire este plăcută sau rea”, a precizat Emily Petruccelli, coautoare a studiului de la Southern Illinois University.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Când consumul de alcool duce la alcoolism şi cum se poate combate acesta

Alcoolul este un mare PERICOL pentru sănătate chiar şi în cantităţi reduse

Ce se întâmplă în corpul nostru când bem alcool?

Ce se întâmplă dacă nu mai consumi alcool timp de o lună?