Acestea sunt primele imagini cu gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei noastre VIDEO

01 11. 2018, 09:18

Astronomii au dezbătut o lungă perioadă de timp dacă centrul galaxiei noastre găzduieşte o gaură neagră supermasivă. Conform Mail Online, din cauza faptului că regiunea absoarbe toată lumina din jur este dificil de observat, ia cercetătorii încearcă de zeci de ani să descopere o dovadă a activităţii găurilor negre. 

Noile imagini marchează prima dată când materialul a fost observat în timp ce orbitează în apropierea obiectului, fiind şi cea mai detaliată analiză de până acum. Cercetătorii din cadrul Observatorului European Austral (ESO) au utilizat echipamente speciale pentru a observa Sagittarius A* , un obiect masiv aflat în centrul Căii Lactee.

Credit: ESO/Gravity Consortium/L. Calçada

Ei au descoperit zone gazoase ce se propagă circular cu o viteză de 30% din cea a luminii. Viteza gazului este suficient de mare pentru a declanşa trei pulsaţii puternice de radiaţii din aceşti nori. Cercetătorii au detectat trei pulsaţii de pe Pământ cu ajutorul telescopului Very Large din Chile. „Deşi Sagittarius A* este cea mai apropiată gaură neagră supermasivă, a rămas extrem de misterioasă”,  a declarat dr. Josephine Peters,  astrofizician din cadrul Universităţii Oxford. 

Membrii ESO au afirmat că pulsaţii observate furnizează o confirmare mult aşteptată că obiectul din centrul galaxiei este o gaură neagră supermasivă. 

 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Testul ultim al unei teorii emise de Einstein: steaua S0-2 va trece foarte aproape de gaura neagră supermasivă a galaxiei Calea Lactee, iar astronomii pot măsura în premieră un eveniment de acest tip
 
Există o „gaură de vierme” în centrul galaxiei noastre? Argumentele acestei teorii controversate
 
O gaură neagră uriaşă a fost descoperită în mijlocul Căii Lactee. Este de 100 de mii de ori mai mare decât Soarele
 
Astronomii americani se pregătesc să obţină prima imagine a unei găuri negre