Home » Știință » ”Efectul Pinocchio” este invers. Nasul se micşorează atunci când minţi deoarece temperatura lui scade

”Efectul Pinocchio” este invers. Nasul se micşorează atunci când minţi deoarece temperatura lui scade

Publicat: 14.11.2018
Pinocchio este povestea în care un băiat construit din lemn prinde viaţă. Atunci când acesta minţea îi creştea nasul. Cercetătorii au descoperit, însă, că efectul este invers.

Specialiştii sugerează că nasul oamenilor se micşorează atunci când mint deoarece temperatura lui scade. Conform Mail Online, specialiştii au realizat un detector de minciuni ce urmăreşte şi schimbările temperaturii de la nivelul nasului cu o acurateţe de 80%.

Testul este considerat cu 10% mai precis decât cunoscutul test poligraf. Cercetătorii Universităţii din Granada, Spania, au analizat „efectul Pinocchio”. Ei au descoperit că în momentul în care minţim temperatura nasului scade cu 1,2 grade Celsius, în timp ce temperatura frunţii creşte cu 1,5 grade Celsius. Cu cât diferenţa de temperatură dintre cele două zone este mai mare cu atât este mai clar că persoana minte.

Credit: Universitatea din Granada

Această reacţie ciudată este declanşată de creier, spun specialiştii. „Trebuie să gândeşti pentru a minţi, fapt ce duce la creşterea temperaturii frunţii. În acelaşi timp ne simţim şi anxioşi, fapt ce duce la scăderea temperaturii nasului”, a declarat principalul autor al studiului Emilio Gomez Milan.

Un grup de control a fost monitorizat de aceleaşi camere în timp ce urmărea imagini violente. „În ambele cazuri, circumstanţele i-au făcut să fie anxioşi”, a declarat Milan. Însă grupul experimental a prezentat trăsături ale „efectului Pinocchio” în zona nasului şi ale unui „efort mintal” în zona frunţii. Milan susţine că modificările temperaturilor au ajutat la detectarea persoanei ce minţea în proporţie de 80%.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Minciunile pot îmbunătăţi abilităţile cognitive ale copiilor

De ce o minciună mică se poate transforma într-o minciună mare?

Cele Zece Porunci nu garantează un comportament mai moral, conform unui nou studiu

De ce mint copiii?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase