Home » Știință » Explozia sistemului binar Eta Carinae, înregistrată de către telescopul Hubble

Explozia sistemului binar Eta Carinae, înregistrată de către telescopul Hubble

Publicat: 05.07.2019
Explozia sistemului binar Eta Carinae, înregistrată de către telescopul Hubble
Astronomii care se folosesc telescopul Hubble au surprins evoluţia reziduurilor rezultate din explozia uneia dintre stele sistemului Eta Carinae.

În anul 1838, astronomii au identificat o explozie a uneia dintre stelele sistemului Eta Carinae şi de atunci aceştia depun eforturi constante pentru a supraveghea urmările acestui eveniment, notează Futurism.

Sistemul Eta Carinae, aflat la 7.500 de ani lumină de planeta noastră, este format din două stele, iar astronomii sunt de părere că una dintre stele a trecut printr-un evenimnet care îi putea aduce sfârşitul. Acesta a fost numit „Marea Erupţie” şi oficialii de la NASA şi de la Agenţia Spaţială Europeană au oferit publicului noi imagini ale urmărilor acestui eveniment capturate de către telescopul Hubble.

În noile imagini surprinse de Hubble, se poate vedea expansiunea gazelor din interiorul sistemului solar, acestea par a străluci alb, roşu şi albastru.

„Am folosit Hubble timp de decenii pentru a studia Eta Carinae, atât în spectrul luminii vizibile, cât şi în cel al luminii infraroşii şi eram de părere că am putut vedea în mod corect evoluţia reziduurilor eliberate de către explozie”, a declarat cercetătorul Nathan Smith. „Dar aceste noi imagini ne arată diferit şi ne relevă urme de gaz pe care nu le puteam vedea în niciunul dintre spectrele luminii folosite”, a adăugat el.

Citeşte şi:

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase