Home » Știință » Viitorul medicinei: aparate pe piele pentru monitorizarea pe termen lung a semnelor vitale

Viitorul medicinei: aparate pe piele pentru monitorizarea pe termen lung a semnelor vitale

Viitorul medicinei: aparate pe piele pentru monitorizarea pe termen lung a semnelor vitale
Publicat: 01.08.2019
O echipă de cercetători a proiectat un monitor wireless care poate fi aplicat pe piele şi care permite monitorizarea semnalelor vitale pentru o perioadă îndelungată.

O echipă de cercetători formată din Woon-Hong Yeo, de la Institutul George W. Woodruff de Mecanică, şi Wallace H. Coulter, de la Departamentul de Bioinginerie Medicală al Institutului Tehnologic din Georgia, Statele Unite, a reuşit să creeze un dispozitiv de monitorizare a semnalelor vitale care poate fi aplicat direct pe piele, notează Techxplore.

Acest dispozitiv a fost proiectat pentru acei pacienţi pentru care dispozitivele actuale produc un disconfort sau chiar mai mult rău, explică cei doi cercetători.

Cercetărorii au declarat că acest dispozitiv se dovedeşte foarte util atunci când medicii vor să obţină informaţii legate de semnele vitale chiar şi atunci când pacienţii se află în mişcare. „Atunci când aplicăm electrozi convenţionali pe piept, ridicarea în picioare sau mersul dau naştere unor semnale care care sunt foarte greu de separat de ceea ce am vrea să măsurăm”, explică cercetătorii. 

Cei doi precizează faptul că dispozitivul creat de către ei are aplicaţii multiple, dar că şi-au concentrat eforturile pentru aplicaţiile legate de pediatrie. Ei sunt de părere că un astfel de dispozitiv îi va face pe mulţi să fie mai confortabili cu procedurile medicale.

Acest monitor care poate fi aplicat pe piele foloseşte electrozi din aur care sunt ataşaţi de un cip care procesează informaţiile colectate de către aceştia. Inviaţia celor doi constă în folosirea unei pelicule din gel pe care sunt instalate respectivele componente electronice. Această peliculă din gel fiind cea care permite aplicarea pe piele. Cercetătorii au precizat că monitorul poate fi utilizat de-a lungul a mai multe zile, ajungând chiar la două săptămâni. De asemenea, pacienţii au şi o autonomie de 15 metri faţă de orice dispozitiv portabil de înregistrare, cum ar fi o tabletă sau un smartphone.

În viitor, cercetătorii plănuiesc să reducă mărimea monitoarelor şi, de asemenea, să introducă noi funcţii, precum: monitorizarea temperaturii, nivelului de oxigen din sânge sau tensiunea arterială.

Citeşte şi:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase