Câştigătorul premiului Nobel pentru fizică Michel Mayor a ridicat o problemă majoră pe care o au tinerii savanţi

10 10. 2019, 17:00

Savanţii James Peebles, Michel Mayor şi Didier Queloz au fost recompensaţi, marţi, cu premiul Nobel pentru fizică pe 2019.

„Pentru tinerii care operează în domeniul ştiinţific reprezintă mereu o problemă găsirea unui loc de muncă permanent, iar unii dintre ei sunt foarte buni”, a declarat Michel Mayor pentru Reuters.

În timp ce există finanţări pentru savanţi prestigioşi, mulţi tineri cercetători nu au resurse suficiente pentru a-şi dezvolta carierele, a susţinut Mayor.

„Într-un anumit sens, sunt bani suficienţi, în altul, este un domeniu extrem de competitiv”, a adăugat savantul.

Premiul Nobel pentru fizică de anul acesta a revenit unor savanţi cu contribuţii la înţelegerea evoluţiei Universului şi a locului ocupat de Pământ în cosmos.

James Peebles a fost premiat pentru formulări teoretice privind cosmologia fizică, iar Michel Mayor împreună cu Didier Queloz, pentru descoperirea unei exoplanete ce orbitează o stea de tipul Soarelui.

Michel Mayor, în vârstă de 77 de ani, şi Didier Queloz, în vârstă de 53 de ani, sunt astrofizicieni elveţieni şi profesori la Universitatea din Geneva.

Cei doi au descoperit, în 1995, o primă exoplanetă care orbitează o stea similară Soarelui. Aceasta a primit numele 51 Pegasi b.