Home » Știință » Risc crescut de cancer pentru japonezii care consumă alcool

Risc crescut de cancer pentru japonezii care consumă alcool

Publicat: 16.12.2019
Risc crescut de cancer pentru japonezii care consumă alcool
Japonezii sunt campionii longevităţii, însă un studiu recent a demonstrat că un consum uşor sau moderat de alcool este asociat cu un risc crescut de cancer.

Deşi unele studii au relaţionat consumul limitat de alcool cu riscuri scăzute de a face anumite tipuri de cancer, actuala cercetare a indicat că un consum de alcool uşor până la moderat creşte masiv riscurile de dezvolta o formă de cancer, potrivit Science Daily.

Studiul a fost derulat de către o echipă condusă de Masayoshi Zaitsu, medic şi doctorand în cadrul Universităţii din Tokyo şi la Şcoala de Sănătate Publică Harvard T.H. Chan (Boston, SUA). Echipa a analizat informaţii din perioada 2005-2016 din 33 de spitale generale din Japonia. Cercetătorii au examinat date clinice despre  63.232 de pacienţi diagnosticaţi cu cancer şi altele despre 63.232 de controale medicale în funcţie de sex, vârstă şi data internării în spital. Toate datele includeau raportări legate de cantitatea de alcool consumată şi frecvenţa cu care se făcea acest lucru.

O băutură standrad cu un conţinut de 23 de grame de etanol este echivalentul a 180 de mililitri de sake, băutura tradiţională japoneză, a unei sticle de 500 de ml de bere, unui pahar de 180 de ml de vin sau a 60 de ml de whiskey.

Per total, cercetătorii au descoperit că, în cazul unui consum zero de alcool, riscurile de a face cancer erau scăzute, însă au constat o asociere liniară între riscul de a dezvolta cancer şi consumul de alcool. 

Astfel, în cazul unui consum uşor de alcool timp de zece ani (o băutură pe zi timp de 10 ani sau două băuturi pe zi timp de cinci ani) creşte cu cinci procente riscul general de a face cancer. Cei care consumau două băuturi pe zi prezentau un risc crescut de a dezvolta o formă de cancer indiferent de cât timp au consumat alcool. De asemenea, analizele clasificate în funcţie de sex, băutori, fumători, ocupaţii şi activităţi au indicat în mare măsură aceleaşi modele.

Riscurile crescute au vizat cele mai frecvente tipuri de cancer, precum colorectal, stomac, sân, prostată şi esofag. 

Potrivit doctorului Zaitsu, principala cauză de mortalitate din Japonia este reprezentată de cancer, iar noile descoperiri ar putea duce la politici educaţionale despre riscurile pe care le implică consumul de alcool.

Studiul a fost prezentat în ediţia online a revistei CANCER, deţinută de Societatea Americană de Cancer.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Anumite produse din plante folosite de bolnavii de cancer le pot face mai mult rău decât bine

De ce nu a fost identificat un tratament pentru cancer până în prezent

Testul ce poate detecta toate tipurile de cancer în zece minute

 

De ce cancerul cardiac apare extrem de rar?

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase