Cheops, primul satelit al ESA care va studia exoplanetele

16 12. 2019, 19:00

Cheops (Characterising Exoplanet Satellite) va fi lansat miercuri, 18 decembrie , de la baza Kourou din Guyana Franceză. 

Satelitul va observa sistemele solare despre care se ştie că găzduiesc exoplanete, măsurând schimbările minuscule de luminozitate produse de tranzitul planetei peste discul stelei, procedeu cunoscut sub numele de „metoda tranzitului”.

Misiunea are drept scop detectarea planetelor cu dimensiuni între Pământ şi Neptun, urmând să ofere informaţii despre caracteristicile acestor planete: dacă sunt stâncoase, gazoase, cu gheaţă sau dacă deţin oceane. Aceste informaţii vor fi obţinute prin măsurarea dimensiunilor acestor planete, dând posibilitatea cercetătorilor să le analizeze densitatea care oferă indicii importante despre compoziţie şi structură.

Diferit faţă de sateliţii precedenţi pentru exoplanete, Cheops nu este o „maşină de descoperit planete”, ci o misiune de continuare a unor observaţii precedente, concentrându-se pe stele individuale care au cu siguranţă una sau mai multe planete.

Lansarea Cheops trebuia să aibă loc marţi, de la ora 10:30 (ora României), cu o rachetă Soyuz-Fregat, însă a fost reprogramată pentru miercuri, 18 decembrie, după ce au fost semnalate o serie de probleme la software-ul rachetei.

Soyuz va mai livra în spaţiu şi primul satelit din a doua generaţie Cosmo-SkyMed, aparţinând Agenţiei Spaţiale Italiene, precum şi trei sateliţi mici CubeSats ai ESA. Evenimentul va putea fi urmărit live pe esawebtv.esa.int

Vă recomandăm să citiţi şi:

Anumite exoplanete pot avea oceane mult mai adânci decât Terra

Au fost descoperite 18 noi exoplanete de mărimea Terrei

Oxigenul de pe exoplanete nu înseamnă neapărat viaţă

Urmele” ciocnirii a două planete identificate la 300 de ani