Home » Știință » Apa reprezintă un pericol pentru integritatea containerelor cu deşeuri nucleare

Apa reprezintă un pericol pentru integritatea containerelor cu deşeuri nucleare

Apa reprezintă un pericol pentru integritatea containerelor cu deşeuri nucleare
Publicat: 09.02.2020
Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că apa din subteran poate coroda exteriorul conatinerelor.

Autorităţile americane vor să depoziteze deşeurile nucleare rezultate din activitatea industriei energetice şi de armament, în subteran, acestea urmând să fie încastrate în sticlă şi în ceramică şi depozitate în containere din oţel inoxidabil. Din nefericire, o echipă de ingineri de la mai multe instituţii de învăţâmânt superior au ajuns la concluzia că pe termen lung şi foarte lung această soluţie se dovedeşte a fi ineficientă, reprezentând un pericol pentru siguranţa mediului, notează Futurism.

Într-un articol recent, cercetătorii arată că apa din subteran poate declanşa o reacţie în lanţ care, în cele din urmă, duce la corodarea oţelului. 

Trebuie precizat faptul că pentru a afla modul în care containerele se vor comporta în subteran de-a lungul a mai multe mii de ani oamenii de ştiinţă au recreat condiţiile în laborator. Mai exact, inginerii au amplasat respectivele containere într-o soluţie se sare şi au aflat că, în timp, apa din poate deveni mai acidă ceea ce reprezintă un pericol pentru integriattea structurală.

Datorită modului în care a avut loc testarea rezistenţei acestei metode de depozitare a deşeurilor nucleare, unii oameni sunt sceptici faţă de rezultatele obţinute şi sunt d epărere că este greu de estimat riscul ridicat de corodarea metalului, mai ales atunci când ne raportăm la un orizont de timpa tât de larg.

Studiul a fost publicat în Nature.

Citeşte şi:

Deşeurile radioactive din urma testelor nucleare americane, un mare pericol pentru apele Oceanului Pacific

Topirea calotei glaciare eliberează în atmosferă deşeuri nucleare, substanţe şi maladii periculoase

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase