Home » Știință » Un studiu masiv dezvăluie de ce tumorile cerebrale care au ”hipermutaţii” supravieţuiesc tratamentelor

Un studiu masiv dezvăluie de ce tumorile cerebrale care au ”hipermutaţii” supravieţuiesc tratamentelor

Un studiu masiv dezvăluie de ce tumorile cerebrale care au ”hipermutaţii” supravieţuiesc tratamentelor
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 24.04.2020
În unele cazuri, aceste tumori pot prezenta mii de mutaţii, ceea ce împiedică sistemul imunitar să le recunoască şi să le atace.

Oamenii de ştiinţă de la Institutul pentru Studierea Cancerului Dana-Farber, Statele Unite ale Americii, au realizat un studiu extins asupra tumorilor cerebrale şi a rezultatelor diferitelor terapii şi au ajuns la concluzia că în cazul acelor pacienţi ale căror tumori au la bază „hipermutaţii”, un termen folosit pentru a desemna un număr mare de mutaţii, imunoterapiile au efecte modeste, notează Medicalxpress.

Imunoterapia a devenit un instrument important în lupta împotriva diferitelor forme de cancer încă nu şi-a dovedit eficienţa în cazul tumorilor cerebrale explică oamenii de ştiinţă. „Se pare că în tumorile cerebrale pot fi sute sau mii de mutaţii ale ADN-ului, iar sistemul imunitar este încă suprimat şi, în cele din urmă, incapabil să recunoască celulele canceroase ca fiind anormale”, a declarat dr. Mehdi Touat, profesor al Universităţii Sorbona şi prim autor al studiului.

„Datele noastre indică faptul că absenţa unui răspuns imun în tumori rezultă probabil din mai multe aspecte complexe ale imunosupresiei în creier, care va avea nevoie de o caracterizare suplimentară”, au scris autorii studiului.

Dr. Keith Ligon subliniază faptul că temozolomidă, folosit în mod uzual în chemoterapia tumorilor cerebrale poate duce la creşterea numărului de mutaţii şi a rezistenţei cancerului în faţa altor tratamente. „Am demonstrat că cu cât oamenii au luat mai mult timp temozolomida, cu atât este mai probabil ca tumorile lor să devină hipermutate”, completează dr. David Reardon.

Studiul a fost publicat în Nature.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase