Home » Știință » Un test de sânge poate identifica peste 50 de tipuri de cancer

Un test de sânge poate identifica peste 50 de tipuri de cancer

Publicat: 04.04.2020
Acest test de sânge poate identifica şi o serie de cancere înainte ca simptomele acestora să se manifeste.

O echipă internaţională de cercetători, condusă de către Institutul pentru studiere a Cancerului Dana-Farber şi Clinica Mayo, Statele Unite ale Americii, a dus la crearea unui test de sânge care poate identifica peste 50 de tipuri de cancer, dar şi localizarea lor aproximativă în corp, notează Science Direct.

Acest test foloseşte secvenţierea grupării metil din ADN-ul celulelor canceroase, aceste grupuri se „lipesc” de anumite porţiuni ale codului genetic pentru a determina dacă anumite gene sunt sau nu active. În cazul celulelor canceroase, tiparul grupărilor metilice este diferit faţă de cel al celulelor umane obişnuite. Cercetătorii sunt de părere că aceste tipare sunt un indicator mai clar al cancerului faţă de mutaţiile genetice.

„Studiile noastre anterioare au indicat că testele pe bază de metilare depăşesc abordările tradiţionale de secvenţiere a ADN-ului pentru detectarea mai multor forme de cancer în probele de sânge. Rezultatele acestui studiu sugerează că astfel de analize ar putea fi un mod fezabil de testare a oamenilor pentru o mare varietate de cancere”, explică dr. Geoffrey Oxnard, cercetător al Institutului Dana-Farber.

În cadrul acestui studiu, oamenii de ştiinţă au analizat 6.689 mostre de sânge, 2.482 de la persoane care sufereau de cancer şi 4.207 de la persoane care nu sufereau de cancer. Mostrele colectate de la pacienţii care sufereau de cancer erau reprezentative pentru mai mult de 50 de tipuri de cancer. Rezultatele obţinute au avut o rată de eşec de 0,7%, ceea ce înseamnă că acest test a identificat cu o precizie de 99,3% cancerele.

„Rezultatele noastre arată că această abordare a testării ADN-ului fără celule în sânge poate detecta o gamă largă de tipuri de cancer în aproape orice stadiu al bolii, specificitatea şi sensibilitatea apropiindu-se de nivelul necesar pentru screeningul la nivel de populaţie. Testul poate fi o parte importantă a studiilor clinice pentru depistarea timpurie a cancerului”, a explicat dr. Geoffrey Oxnard.

Studiul a fost publicat în Annals of Oncology.

Citeşte şi:

O abordare diferită: de ce nu facem cancer mai des?

O proteină din sistemul nostru imunitar ar putea contribui la tratamente mai eficiente pentru cancer sau bolile imune

Tehnologia 5G nu provoacă cancer, conform unui studiu efectuat de către ICNIRP

Cercetătorii au descoperit un nou tip de celule T care poate elimina mai multe tipuri de cancer

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase