Home » Stiinta » Terra va trece printr-un nou minimum solar. Iată de ce nu trebuie să îți faci griji pentru soarta Pământului

Terra va trece printr-un nou minimum solar. Iată de ce nu trebuie să îți faci griji pentru soarta Pământului

Autor: Ioana Matei 05.21.2020
Terra va trece printr-un nou minimum solar. Iată de ce nu trebuie să îți faci griji pentru soarta Pământului
Sursa foto: Pixabay

Pentru că noi suntem oameni normali și trăim în vremuri normale, evenimente normale au loc. Evenimente precum relatarea de către unele publicații cum că Soarele ar fi în „carantină” și că Terra va fi lovită de vreme extremă și cutremure.

Totuși, putem sta liniștiți. Soarele nu trece momentan prin niciun eveniment care ar putea cauza temperaturi extrem de scăzute pe Pământ, foamete sau cutremure. În timp ce oamenii trec totuși prin situații deloc plăcute, Soarele nu face nimic ieșit din comun.

Ce s-ar putea întâmpla este, de fapt, o perioadă normală din ciclul de 11 ani al Soarelui. Perioada este numită minimum solar. Nu trebuie să ne temem. Dacă citeși acest articol, există șanse destul de mari că ai trecut deja prin astfel de perioade solare și nici măcăr nu ți-ai dat seama, scrie ScienceAlert.

Când va avea loc următorul minimum solar

Momentan, ne aflăm în ciclul solar 24. Nu știm exact când va avea loc următorul minimum solar, dar putem prezice. În 2017, NASA a anunțat că un nou minimum solar este așteptat în 2019 – 2020.

În decembrie anul trecut, Administraţia Naţională a Oceanelor şi Atmosferei din SUA (NOAA) a transmis că „perioada de minimum solar dintre ciclurile 24 și 25 va avea loc în aprilie 2020”, cu o marjă de eroare de +/- 6 luni.

Așadar, ori trecem deja prin perioada de minimum solar, sau tocmai urmează să o facem.

Ciclul solar are legătură cu câmpul magnetic al Soarelui, care se sucește la fiecare 11 ani. Polii magnetici de Sud și de Nord fac schimb între ei. Nu este cunoscut ce anume provoacă aceste cicluri. Studii recente sugerează că au legătură cu alinierea planetelor, dar polii se schimbă între ei atunci când câmpul magnetic este slăbit, cunoscut drept și minimum solar.

„În timpul minimului solar, câmpul magnetic al Soarelui este slăbit și oferă mai puțină protecție împotriva razelor cosmice”, a declarant Dean Pesnell, de la Centrul Spațial Goddard al NASA în 2017. „Acest lucru ar putea fi un risc major pentru astronauți”.

Legătura cu temperaturile scăzute, cutremure și foamete este complet nejustificată. În urmă cu doar câteva zile, tabloidul britanic The Sun a citat „oameni de știință de la NASA” care avertizau că s-ar putea produce un eveniment cunoscut drept Dalton Minimum.

Anul fără vară

Acesta s-a produs la începutul secolului al XIX-lea. A fost o perioadă extremă în istoria scrisă a Pământului, în jurul anului 1816, anul fără vară. Temperaturile au scăzut, culturile au suferit și mulți oameni au murit de foame sau din cauza frigului.

Cu toate acestea, evenimentul nu a avut nicio legătură cu activitatea Soarelui. Toate acele probleme au fost cauzate de eurupția masivă din 1815 a vulcanului Tambora, din Indonezia.

De asemenea, un studiu din 2013 nu a găsit nicio legătură între activitatea solară și cutremure.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum va muri Soarele? Un nou studiu rezolvă una dintre cele mai mari enigme ale cosmologiei

Misterul galaxiilor X, rezolvat cu ajutorul unui nou telescop

În ce galaxii ar putea să apară viaţa inteligentă?

Cerul e plin de galaxii în formă de X. Iată de ce